Тржиште

Прасићи поскупљују и даље: Ево колика је цијена сада

  • Извор: Српскаинфо
  • 23.12.2023. 09:44

Увелико расте цијена прасића живе ваге, а тренутно се она креће између 12 и 13 марака по килограму.

То је за "Српскаинфо" истакао предсједник Удружења свињара Републике Српске Мишо Маљчић након што је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић упозорио да се Српска већ суочава са недостатком прасади, те да ће цијена по килограму живе ваге ићи и преко 20 КМ.

"У неким периодима, сада послије католичког Божића, вјероватно ће доћи до још помјерања цијена. Јер је то традиционално тако сваке године. Католички Божић покупи мање прасиће, а онда за православни Божић фали робе углавном и тада почиње да још расте цијена", рекао је Маљчић.


Политичар жели да држава сваком дјетету за пунољетство да 50.000 евра

Политичар жели да држава сваком дјетету за пунољетство да 50.000 евра

На колико ће тачно поскупјети цијена прасића живе ваге, Маљчић није могао тачно рећи. Каже да је процјена лутрија.

"Сигурно испод 15 марака неће. Сада, да се говори да ће поскупити 20 КМ и више је такође неозбиљно. Углавном, мислим да се неће кретати испод 15 марака", поручио је Маљчић.

Додаје да продаја прасића уопште није опала и да је тренутно велика потражња.

"Највише се купује од 25 до 30 килограма. Увијек иду такви. Већи прасићи ће се тражити након православног Божића, за славе. За остале славе у јануару ће бити већи проблем, јер се већина прасића прода током Божића и онда након тога немамо скоро никако робе и тада настаје проблем што се тиче домаће продаје. Увоза је било, отприлике 6 до 7 шлепера прасади је увезено у Српску. Због високе цијене, то није утицало на домаћу производњу, јер је увозна цијена јако висока", рекао је Маљчић.


Ријешено шест великих мистерија, али једна научницима задаје главобоље

Ријешено шест великих мистерија, али једна научницима задаје главобоље

Подсјећамо, говорећи о афричкој свињској куги која је "ојадила“ фарме у Српској, министар Саво Минић је на сједници парламента Српске истакао да је још раније упозоравао да ће доћи до несташице свиња, те да ће цијене расти, што се сада дешава.

Он је навео да је у Републици Српској еутаназирано на десетине хиљада свиња обољелих од афричке куге, те да је иста ситуација и у окружењу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска