U znak protesta

Prevoznici iz Srpske u podne blokiraju granični prelaz Rača

  • 05.08.2019. 11:21

Prevoznici špediteri iz Republike Srpske danas u podne će blokirati granični prelaz Rača kod Bijeljine jer je Uprava za indirektno oporezivanje BiH raspisala javni tender za premještanje terminala Rača i izgradnju novog na drugoj lokaciji za koji kažu da je mnogo manjeg kapaciteta.

Kako je rekao predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, Nikola Grbić, taj potez smatraju besmislenim i bez svrhe.

"Tačno je, a mi smo na to upozoravali godinama, da je stanje na terminalu Rača katastrofalno zahvaljujući UIO BiH koja je dobila taj granični prelaz na korištenje kao vlasnik, a u njega nije uložila niti jednu KM. Smatramo da je UIO namjerno dovela Raču u takvu situaciju da bi se taj terminal prebacio na neki privatni i to iz ličnih interesa što mi ne odobravamo. GP Rača ima ogromne kapacitete dok je novi terminal veličine košarkaškog igrališta", kazao je Grbić.

Ukoliko se ovo realizuje, dodaje Grbić, prevoznici špediteri će se suočiti s još većim poteškoćama zbog čekanja na carinjenje i ostalo, te je upravo to razlog protesta. Od trenutka kada je tender raspisan ovo Udruženje je reagovalo i poslali su niz dopisa institucija BiH, ali niko nije odgovorio niti reagovao.

"To nam jasno ukazuje da se zaista radi o namještenom tenderu i mi to nećemo dozvoliti. Granični prelazi Rača i Gradiška su najfrekventniji u BiH. Samo na Rači se uradi oko 60.000 carinskih deklaracija godišnje na osnovu kojih se, uz zakupnine špeditera, ubere tri miliona KM, a nije uložena niti jedna KM. Upravo zbog toga i nereakcije nadležnih veliki broj prevoznika i prevozničkih firmi napuštaju BiH i odlaze u Evropu, a niko, apsolutno niko ne želi da razgovara o tome što je jadno i žalosno", istakao je Grbić.

Prevoznici će blokirati GP Rača na sat vremena pa se vozači upozoravaju da koriste alternativne granične prelaze.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.