Трговање повјерљивим информацијама

Прислушкивао женине пословне позиве и зарадио милионе: Кад су га разоткрили, остао и без супруге и без пара

  • 24.02.2024. 10:08

Америчка Агенција за вриједносне папире и берзе (СЕЦ) оптужила је Тајлера Лоудона за трговање повјерљивим информацијама које је чуо од супруге док је радила од куће.

Тајлер Лоудон из Хјустона у америчкој држави Тексас оптужен је јер је "искористио услове рада на даљину" као и повјерење своје супруге и профитирао од приватних информација повезаних с плановима нафтне компаније "БП" за куповину пословања трговачког центра и стајалишта за камионе у Охају прошле године.

СЕЦ тврди да је Лоудон прислушкивао неколико пословних позива своје супруге док је радила од куће и била удаљена од њега шест метара. Разговарала је с менаџером за спајања и преузимања у БП-у, а њен је супруг након прислушкивања отишао у куповину.

Купио је више од 46.000 акција компаније "TravelCentar" без знања своје супруге, неколико недјеља прије него што је 16. фебруара 2023. објављено да је договорен посао с БП-ом. Након те објаве дионице "TravelCentar" Америке скочиле су готово 71 одсто. Лоудон је потом продао све своје дионице и остварио профит од 1,8 милиона долара.

Лоудон је на крају све признао својој супрузи и тврдио да је купио дионице јер је желио да заради довољно новца да би она могла да мање ради. Она је пријавила његове послове својим шефовима у БП-у, који су је касније отпустили упркос томе што нису имали доказе да је намјерно дала повјерљиве информације свом супругу. На крају се иселила из њиховог дома и поднијела захтев за развод, пише Гардијан.

Лоудон није порекао оптужбе изнесене у притужби СЕЦ-а те је пристао на дјелимичну пресуду, уз судско одобрење. У склопу тог договора није му дозвољено да ради на руководећим позицијама у компанијама, а новац који је зарадио трговином повјерљивих информација мора да врати са каматама те ће још морати да плати и додатну казну коју му одреди суд.

Поред овога, пријети му и кривична оптужница коју ће поднијети јавни тужилац јужног Тексаса, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: