Osveta za Interpol

Priština uvela 100 odstotnu taksu na proizvode iz BiH i Srbije 

  • 21.11.2018. 16:00

Vlasti samoproglašenog Kosova podigle su takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije na 100 odsto, napisao je zamjenik premijera Enver Hodžaj na svom nalogu na Tviteru.

On je obrazložio taj potez "agresivnom kampanjom protiv samoproglašenog Kosova". I list Koha prenio je da je odlučeno da se takse na proizvode iz Srbije i BiH povećaju za 100 odsto.

Endrit Šalja, ministar trgovine i industrije, predložio je povećanje takse za 100 odsto, a taj prijedlog je podržao i premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj. On je rekao da sporazum CEFTA između Beograda i Prištine na funkcioniše.

"Dugo smo ometani kako u transportu, tako i u analizi i u bilo kom drugom instrumentu CEFTA. Stoga podržavam ovaj prijedlog", rekao je Haradinaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da neće biti novih podizanja poreza na robu od Prištine. Istakao je da je to teško pitanje, ali da moramo biti spremni i na takvu mogućnost.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje "još neki besmislen potez Prištine" i sledeće podizanje taksi na robu, naveo da bi prije rekao da nije moguće da se takve stvari dešavaju, jer to nije potez ni iz prošlog, već iz 17 vijeka.

Tržišni inspektori u južnoj Mitrovici počeli su jutros navodno da pretresaju prodavnice i da sklanjaju robu iz Srbije na čijoj deklaraciji ne piše "Republika Kosovo". Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za TV Prva rekao je da Srbija neće prihvatiti ovakve ucjene iz Prištine i ovu odluku naziva "dječjom ljutnjom".

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA.

Podsjetimo, delegacija BiH, predvođena ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, ju;e je glasala protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila suzdržana. 

Prema ishodu glasanja Kosovo juče nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

(Agencije)

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм