Privremena obustava izvoza kruške iz Srpske u Rusiju

  • 25.01.2021. 19:27

Privremeno je obustavljen izvoz kruške iz Republike Srpske u Rusku Federaciju. Objavljeno je to 22. januara na sajtu Federalne službe za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Rusije.

"Tokom pregovora rusko odjeljenje obavijestilo je BiH o sistemskoj identifikaciji  krušaka zaraženih smeđom monilnom truleži (Monilia fructicola) koje su u Rusiju stigle iz Republike Srpske i upozorio je da će u slučaju ponovljenih prestupa Rusija biti prisiljena uvesti restriktivne mjere", stoji u saopštenju Federalne službe za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije.

Bio je to povod za današnji hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kojem su uz ministra prisustvovali direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića i glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga. 

Za izjavu Mataruga nakon sastanka nije bio raspoložen, poručio nam je da žuri na drugi sastanak i da nema mnogo informacija te da se obratimo službi za odnose sa javnošću Inpektorata koje je nakon sastanka izdalo saopštenje.
 
U zajedničkom saopštenju Ministarstva i Inpektorata piše da je sve počelo u novembru prošle godine kada je fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije u Republiku Srpsku vratila tri pošiljke kruške. Rusi su tvrdili da u istima utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma "Monilinia fructicola (Winter) Honey". 

Dolaskom krušaka na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama. Urađen je odmah i fitosanitarni pregled. Prisustvo bakterije nije utvrđeno - piše u saopštenju.

"Na osnovu Izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo "Monilinia fructicola (Winter) Honey". Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju", stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede trebalo je da prisustvuju i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH. Međutim, prisustvo su otkazali. 

Zanimljivo je da su Rusi otkazali i za danas najavljenu posjetu preduzeću "Agroimpeks nova" u Trebovljanima kod Gradiške u vlasništvu Nikole Vukelića, a koje je upravo jedan od izvoznika kruške.

 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм