RiTe Ugljevik

Probni pogon postrojenja ODG: Prvi rezultati potvrdili projektovane kapacitete

  • 05.08.2020. 09:36

Nakon prekida izazvanog pandemijom korona virusa postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) u termoelektrani Ugljevik je od 26.jula ponovo startovalo sa probnim pogonom koji u kontinuitetu traje trideset dana i u tom periodu treba da potvrdi projektovane vrijednosti.


"Zahvaljijući nama u Rudniku i termolektrani Ugljevik, ali i Vladi Republike Srpske uspjeli smo ponovo da vratimo internacionalne kao i naše izvođače radova. Svakodnevno mjerimo efekat rada postrojenja i možemo reći u ovom momentu da je emisija sumpor dioksida smanjena za 99%, a i emisije čvrstih čestica u dimnim gaovima su daleko ispod vrijednosti koje zahtjevaju evropske direktive. Troškovi rada postrojenja su takođe u okviru projektovanih vrijednosti tako da slobodno možemo reći da smo zadovoljni prvim rezultatima rada postrojenja", ističe Zlatko Malović, projekt menadžer ODG.

Probni rad se odvija pod budnim nadzorom internacionalnog tima isporučioca opreme i izvođača radova, a Takuro Ueda, projekt menadžer japanske korporacije MHPS je rekao da je zadovoljan saradnjom sa poslodavcem, te da očekuje da se probni pogon uspješno završi i postrojenje preda na korištenje RiTe Ugljevik do kraja avgusta mjeseca.

Ovaj projekat pored zaštite životne okoline je otvorio i druge razvojne šanse u Ugljeviku. 
"Stiglo nam je pismo namjere od ugledne kineske kompanije koja je spremna da gips koji se dobija kao nus proizvod koristi za proizvodnju rigips ploča. U pismu ističu da su spremni da u fabriku rigips ploča investiraju oko 40 miliona evra, a ta fabrika bi zapošljavala 70 do 80 radnika, što bi bilo vrlo značajno za ovaj kraj", rekao je  Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane.
 

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм