Падају цијене

Произвођачи пилетине и јаја у Српској стали на ноге

  • Извор: Глас Српске
  • 20.10.2023. 06:52

Појефтињење сточне харне спасило је ове године живинаре у Републици Српској, који су лани због енормних трошкова производње били на рубу пропасти.

Јефтинија храна за живину протеклих мјесеци је, између осталог, довела и до значајног пада цијена пилетине и јаја, а самим тим и до повећања потражње.

Предсједник Заједнице живинара Српске Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да је овај сектор тренутно у периоду стабилизације.

"Сви у ланцу морамо дати свој допринос. Како произвођачи, тако и трговци, да би пилетина и јаја били по нижим цијенама доступни крајњем потрошачу. Оно што још карактерише ову браншу јесте то да је у протеклом периоду био актуелан и извоз, највише на тржишта Европске уније, јер смо имали и вишак производа“, казао је Миличић и додао да је задовољан оствареним резултатима, с обзиром на то да су претходне двије године биле изразито тешке за живинаре.

Иако је ситуација боља Миличић истиче да до значајног ширења производње ове године није дошло, јер је за то потребно вријеме, односно од матичног једнодневног пилета до кокошке треба више од годину.

Напад у Француској, има мртвих

Напад у Француској, има мртвих

"Живинари полако прилагођавају своје капацитете потребама“, рекао је Миличић.

Осврћући се на увоз истакао је да у претходном периоду јаја из иностранства нису ни стизала на тржиште Републике Српске и ФБиХ, јер су домаћа била најјефтинија у цијелом региону.

"Сад је дошло до неких промјена, због чега смо били приморани на додатно појефтињење јаја, јер је поново кренуо увоз по нешто нижим цијенама, првенствено из Србије“, казао је Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара.

Истакао је да је ова компанија присутна на свим тржиштима ЦЕФТА, док су и даље једина фирма у БиХ која има приступ европском тржишту, када је ријеч о јајима за индустрију.

"За сада имамо отворена три европска тржишта - Хрватска, Италија и Словачка. Тренутно преговарамо са Мађарима, тако да бисмо могли ускоро изаћи и на њихово тржиште“, нагласио је Миличић.

Шта урадити када се сусретнете са возачем који вози у контра смјеру?

Шта урадити када се сусретнете са возачем који вози у контра смјеру?

Додао је да тренутно имају 60.000 кока из слободног начина држања, док би до краја године требало да буду богати за још 30.000.

"До јуна идуће године требало би да имамо пун капацитет до 150.000 кокошака у подном или шталском начину држања, као нови начин производње на тржишту Српске и БиХ“, казао је Миличић.

Власник фирме “Кока продукт”, која производи и сточну храну, Душан Кољибабић казао је да је прошла година била најтежа за живинаре, али да су ипак успјели да се супротставе свим недаћама и наставе са истим интензитетом рада.

"Снизили смо цијене наших производа до 15 одсто у односу на лани“, рекао је Кољибабић, чије предузеће годишње узгоји до 200.000 пиленки и произведе око 50 милиона комада јаја.

Нова фабрика

Предраг Миличић каже да ће кроз мјесец бити у рад пуштена нова фабрика сточне хране.

"Пуштањем те фабрике у рад бићемо пуно активнији, када је ријеч о продаји готове сточне хране свих врста“, казао је Миличић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: