Republički zavod za statistiku

Proizvodnja šumskih sortimenata veća za 1,1 odsto, prodaja manja za 1,7 odsto

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2022. 09:11

U Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 1.435.749 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili više za 1,1 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U prodaji su bili najzastupljeniji trupci, kojih je proizvedeno 481.900 metara kubnih od četinarskog i 266.511 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za devet mjeseci ove godine prodato ukupno 1.442.496 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Na zalihama je registrovano 160.902 metara kubnih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je ovo skroman rezultat sa rastom proizvodnje od 1,1 odsto, posebno kada se uzme u obzir da je prošla godina bila slabija u ostvarenju proizvodnje od 2020. godine, kada je bio period pandemije virusa korona.

On je istakao da je to razlog što "Šume Srpske" nisu u prilici da izvršavaju svoj proizvodni plan u stoodstotnom iznosu, te dodao da je za devet mjeseci ove godine taj plan manje ostavren za oko 14 odsto.

- To odstupanje od plana je znatno. Procenti izvršenja plana su početkom godine bili znatno bolji, a vremenom je to postalo sve slabije - naveo je Šinik.

On je konstatovao da su osnovni probelmi neostvarivanja proizvodnog plana vezani za fazu izvođenja radova u šumarstvu koji se ogledaju u problemima vezanim za nedostatak radne snage, troškovima poslovanja, cijenama goriva, pitanjima subvencija.

- Vlada Srpske je preduzimala mjere radi saniranja i rješavanja tih problema, te je u tom smislu ušla u nabavku nove mehanizacije, davala određene subvencije - naveo je Šinik.

On je naglasio da se takvo stanje u šumarstvu odražava i na procese u drvoprerađivačkoj industriji, gdje je konjuktura tražnje izražena, ali da se već uočava pojava da tražnja polako pada.

Prema njegovim riječima, to je iz razloga što u evrpskim državama, gdje se plasira znatan proizvodni kontigent drvoprerade, dolazi do pada tražnje za pojedinim vrstama proizvoda.