Predsjednik Rusije

Putin: Zapad je štampanjem ogromne količine novca stvorio probleme na tržištu

  • Извор: Sputnjik
  • 28.07.2023. 12:25

Problemi na globalnom tržištu hrane i energenata nisu se pojavili juče i zbog situacije u Ukrajini, nego u vrijeme pandemije virusa korona kada je Zapad podržavao svoje stanovništvo štampanjem novca, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici drugog samita "Rusija-Afrika".

“Poteškoće na prehrambenom i energetskom svjetskom tržištu nisu nastale juče i nisu nastale zbog situacije sa Ukrajinom. One su počele da se pojavljuju tokom borbe protiv pandemije virusa korona kada su mnoge zemlje, uključujući industrijalizovane zemlje, koje su zatvarale preduzeća iz sanitarnih razloga, bile prinuđene da na odgovarajući način podržavaju svoje stanovništvo i svoju proizvodnju u različitim sferama industrije. Na koji način? Pomoću emisije novca”, rekao je Putin.

Istakao je da je u vrijeme pandemije Amerika štampala ogromnu količinu novca - to je radila i EU, doduše manje nego SAD.

Spriječen transport svinja iz područja zaraženog afričkom kugom

Spriječen transport svinja iz područja zaraženog afričkom kugom

“U SAD su štampali novac i počeli da ga koriste za kupovinu hrane na svjetskom tržištu i cijene su odmah skočile. To je bilo povezano sa kratkovidom politikom u oblasti energetike kada su, bez ikakvog razloga da se oslanjaju na efikasnost alternativnih vrsta energije, počeli da zanemaruju ugljovodonike, nisu ulagali u razvoj ugljovodonične energetike”, rekao je Putin.

Kako je dodao, sve je to dovelo do povećanja cijene energetskih resursa, što se na kraju odrazilo na cijenu đubriva.

“To je jedna greška za drugom, to su fundamentalne stvari koje su okrenule naglavačke situaciju na tržištima i hrane i mineralnog đubriva i energetike. Eto gdje je uzrok rasta cijena”, konstatovao je Putin.

Od 2024. godine državljanima BiH za ulazak u EU će trebati potvrda

Od 2024. godine državljanima BiH za ulazak u EU će trebati potvrda

On je primjetio da današnji događaji u Ukrajini "u određenoj mjeri stimulišu te procese", ali da to nije osnovni uzrok.

"Osnovni uzrok je u fundamentalnim greškama industrijalizovanih zemalja u finansijskoj i energetskoj politici i sa finansijske tačke gledišta. To je razlog rasta cijena hrane”, istakao je ruski predsjednik.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.