Direktor Aerodroma Banjaluka

Račić: Rekordan broj putnika na Aerodromu, primarni cilj 500.000

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2023. 13:12

Direktor banjalučkog Aerodroma Milan Račić izjavio je u intervjuu Srni da je protekla godina bila rekordna sa 343.009 putnika, a zabilježeni su i rekordni mjeseci u ljetnom redu letenja.

"Tokom ljetnih mjeseci zabilježeno je oko 50.000 putnika koji su putovali sa našeg aerodroma, što su, svakako, impozantne brojke. Za ovu godinu cilj nam je više od 420.000 putnika", rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, primarni cilj u prvoj fazi razvoja Aerodroma Banjaluka jeste 500.000 putnika.

Račić smatra da postoji potencijal za napredovanje u narednom periodu, kao i da će se koristiti svaka prilika za rast broja putnika.

On je dodao da je potencijal za rast veoma dobar i kada se posmatra kapacitet tržišta.

"Treba da se radi i da se pokuša uvesti što više destinacija, kao i dogovoriti saradnju sa većim brojem avio-kompanija koje bi letjele iz Banjaluke", naglasio je Račić.

Uvedeni dodatni letovi sa pojedinim kompanijama

Govoreći o letovima u 2023. godini, Račić je rekao da su već vidna povećanja linija sa avio-kompanijom "Rajaner".

"Na liniji za Memingem već od prve sedmice aprila, umjesto dva puta, letiće se šest puta sedmično svakim danom, osim subote. Na liniji za Beč, takođe, imamo letove tri puta sedmično", naveo je Račić.

Kada je riječ o daljim destinacijama, on je istakao da su sa partnerskim turističkim agencijama dogovoreni čarter letovi do Tunisa i Grčke.

"Linija za Tunis kreće u šestom mjesecu i to je nešto novo, kao i linija za Grčku - Atina. Takođe, dva puta sedmično linije za Tursku. Imaćemo linije za Egipat jednom sedmično u aprilu, a u šestom mjesecu imamo i drugi polazak", rekao je Račić.

On je podsjetio i da je zadržana linija letenja do Tivata u Crnoj Gori, sa kojom su građani, kako je rekao, zadovoljni.

Inflacija utiče na cijene goriva i snabdijevanje

Račić je rekao da inflacija i dešavanja u svijetu koja se odnose na rusko-ukrajinsku krizu utiču na cijene goriva i snabdijevanje.

"Nenormalan je rast cijene goriva na svjetskom tržištu ili ga je veoma teško nabaviti. Ali, ljudi će i dalje putovati i nadamo se da će se cijene u narednom periodu stabilizovati", kaže Račić.

On je pojasnio da je vrijeme putovanja avionom u odnosu na ostale vidove saobraćaja značajno kraće, što mnogo znači svim putnicima koji se upravo zbog toga odlučuju da lete avionom.

Kandidovan projekat proširenja zgrade putničkog terminala

Račić je naveo da je Vladi Republike Srpske kandidovan projekat za proširenje zgrade putničkog terminala, te da će se tokom ove godine vidjeti da li postoji mogućnost da se Aerodromu pomogne u proširenju infrastrukture.

On je rekao da je u ovom momentu proširenje najpotrebnije zbog privlačenja novih avio-kompanija i stvaranja uslova za letove do novih destinacija.

"Postojeći kapacitet nije zadovoljavajući i nije dostatan za jedno komforno i normalno funkcionisanje", poručio je Račić.

On je dodao da se ulažu maksimalni napori kako bi se određene operacije kada je riječ o danima letova premjestile.

"Mi smo pokušali i uspjeli maksimalno sa avio-kompanijama da premjestimo određene operacije, odnosno, da se ne leti samo petkom ili ponedjeljkom, iako je to tendencija što se tiče putovanja u modernom dobu, jer su česta vikend putovanja", naglasio je Račić.

Račić je rekao da se letovi ka određenim destinacijama pomjeraju za četvrtak ili nedjelju, odnosno srijedu ili subotu, u zavisnosti od kapaciteta avio-kompanija, kako bi se izbjegle velike gužve.

On je izrazio očekivanje da će banjalučki aerodrom, kao međunarodno ogledalo jedne zemlje, dobiti potrebnu podršku za proširenje.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник