Osnovano 856 preduzeća.

Raste broj osnovanih preduzeća u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 13.01.2022. 12:08

Privreda u Srpskoj polako se oporavlja od pandemije koja nas je zadesila tokom 2020. godine, smatraju ekonomisti. A da je tako pokazuju statistički podaci prema kojima je tokom prošle godine osnovano čak 856 preduzeća.

Prema izvještaju, koji nam je dostavila Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), tokom 2021. godine osnovano je 155 više firmi u Republici Srpskoj nego godinu ranije kada je registrovano 701 preduzeće.

Manje je preduzeća  i koji su završili u likvidaciji, pa je prošle godine taj broj iznosio 38, dok se 2020. godine 91 firma našla u likvidaciji.

Broj brisanih, odnosno ugašenih preduzeća nije se značajno mijenjao tokom 2021. godine u odnosu na godinu ranije kada je bilo oko 300 preduzeća.

Gledajući po opštinama i gradovima u Srpskoj najviše osnovanih firmi bilo je u Banjaluci, čak 359, što je više nego 2020. godine kada je taj broj bio manji za 66.

Na drugom mjestu po broju osnovanih preduzeća, našao se grad Bijeljina gdje je tokom prošle godine otvoreno 90 firmi, dok je 2020. godine osnovano 64 preduzeća.

Saša Stevanović, član Fiskalnog savjeta Republike Srpske rekao je za ATV portal da je rast novootvorenih preduzeća pokazatelj da privreda u našem društvu raste, te da će naša ekonomija da bude sve jača.

„Svjedoci smo da je povećan broj zaposlenih, da se povećavaju profiti što naravno dovodi do toga se sve više ljudi želi priključiti radu i pokrenuti neku svoju djelatnost. Samim tim kako se jedno preduzeće otvori ono vuče drugo i to predstavlja jedan lančani krug“, rekao je Stevanović.

Dodaje da se ekonomija okreće prema čovjeku, koji je najpotrebniji da neko društvo uspije.

„Mislim da je i naše društvo okrenuto ka tome da naša privreda raste, da rastu plate radnicima, da se poboljšava standard građana“, navodi Stevanović.

Ističe kako očekuje da će i ova 2022. godina da donese još bolje rezultate, da ekonomski rast koji je u ovom trenutku tri do četiri odsto bude čak šest odsto, te da se očekuju i veći profiti preduzeća.


Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.