Marko Kakuća

Razvojna agencija: Do sada odobrena 24 projekta čija je vrijednost veća od 12.500.000 KM

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2022. 14:14

U Republici Srpskoj do sada su odborena 24 projekta čija je ukupna vrednost veća od 12.500.000 KM, a koji su realizovani zahvaljujući seminarima koje organizuje Razvojna agencija Republike Srpske, izjavio je danas predstavnik ove agencije Marko Kakuća.

Kakuća je rekao novinarima da je namjera Razvojne agencije Republike Srspke da osnaži lokalnu upravu i njene institucije u okolnostima EU integracija, organizovanjem odgovarajućih seminara kako bi polaznici bili osposobljeni da samostalno ili u projektnim timovima rade na pripremi i sproveđenju različitih projekata.

Kakuća, koji u Doboju drži predavanja na seminaru "Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata", kaže da je od 2015. godine realizovan 31 ciklus obuka za preko 560 učesnika iz 55 jedinica lokalne samouprave Republike Srpske.

"Za ovu aktivnost je Razvojna agencija Republike Srpske ove godine u junu mjesecu dobila prestižnu nagradu Evropske asocijacije regionalnih razvojnih agencija – EURADA na polju unapređenja kapaciteta jedinica lokalne uprave i lokalnih institucija", rekao je Kakuća.

On kaže da za organizovanje seminara agencija svake godine uputi poziv zainteresovanim jedinicama lokalne samouprave.

Četvorodnevni seminar "Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata" koji se održava u hotelu Park u Doboju organizovan je besplatno za 18 učesnika iz Doboja, Modriče i Teslića, u saradnji sa Razvojnom agencijom iz Doboja.

Direktor dobojske Razvojne agencije Aleksa Mirčetić kaže da je 20 polaznika iz Doboja do sada uspješno prošlo ovu obuku u cilju da se osnaže lokalni kapaciteti prema međunarodnim fondovima.

"Projektna procedura uopšte nije jednostavna", rekao je Mirčetić i naveo da je dobojska Razvojna agencija prošle godine učestvovala u izradi pet projekata od kojih su neki u završnoj fazi a neki odbijeni.

On je zadovoljan što je projekat o obnovljivim izvorima energije upućen Ambasadi Češke u BiH ušao u finalnu fazu među deset najbolje rangiranih od preko stotinu prijavljenih.

Predstavnik Turističke organizacije Doboj Sandra Pijunović kaže da je seminar koristan zbog praktičnog dijela za kompleksnije projektne procedure, zahvaljujući kojima će biti osposobljeni da aplicaraju i prema fondovima EU.

Тагови: