Međunarodno finansijsko tržište

Republika Srpska emituje obveznice na Bečku berzu

  • 07.06.2018. 19:12

Prvi put u istoriji Republike Srpske njene obveznice naći će se na međunarodnom finansijskom tržištu. Dvije stotine miliona evra biće emitovano na Bečku berzu krajem juna, odlučeno je danas na sjednici Vlade.

"Vrlo smo pažljivo balansirali iznos naše prve emisije i on je vezan za ukupan dug koji planiramo finansiranjem u 2018-oj godini. I planirali smo da naše zaduženje ni na koji način neće biti povećano jednokratnim povlačenjem emisije obveznica na međunarodno finansijsko tržište", istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Svjesni smo svih rizika koje izlazak na međunarodno finansijsko tržište nosi sa sobom, kaže ministar. Poručuje da je prednost Srpske to što u ovome slučaju ne postoji valutni rizik, jer je kurs konvertibilne marke vezan za evro. Da je Vlada napravila dobar potez emitovanjem obveznica na Bečku berzu, saglasni su i ekonomski stručnjaci.

"U svakom slučaju diversifikacija tj. tamo gdje se zadužujemo je dobra stvar i to što se zadužujemo u eurima tako da valutni rizik, s obzirom na currency board i režim valuntog odbora koji važi u BiH, valutni rizik faktički ne postoji i nadamo se samo da će kamatna stopa biti niža od one koja je najavljena, a to je šest odsto", Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske.

Dospjeće prvih obveznica očekuje se za pet godina. Izlaskom na međunarodno finansijsko tržište, odnosno proširivanjem izvora finansiranja, kažu iz Vlade, značiće i dolazak međunarodnih predstavnika. Emitovanjem obveznica na Bečkoj berzi, BiH više nije jedina evropska zemlja koja je zaobilazila međunarodno finansijsko tržište.