Sastanak u Gacku

"Republiku Srpsku čeka stabilna zima"

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2022. 16:54

Republiku Srpsku čeka stabilna zima, poručeno je nakon sastanka rukovodstva Srpske sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrana Gacko i načelnikom opštine Gacko Ognjenom Milinkovićem.

Na sastanku u Gacku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željke Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Srpske Radovan Višković. 

Miodrag Šešlija, direktor RITE Gacko, rekao je da im je zadovoljstvo što su danas mogli da ugoste najuže rukovodstvo Republike Srpske. 

„Analizirali smo stanje i pogonsku spremnost Rudnika i Termoelektrane Gacko u svjetlu nadolazeće zime kao i energetske situacije i krize u regionu i čitavom svijetu. Kod nas je situacija solidna, uradili smo remont rudnika na vrijeme, poslije toga je objekat potpuno spreman za zimu i u narednom periodu ne očekujemo nikakve probleme u radu i snabdjevanju električnom energijom Republike Srpske“, izjavio je Šešlija.

Kada su u pitanju zalihe uglja, Šešlija je rekao da imaju dovoljnih zaliha.

„Imamo oko milion tona otvorenih, u narednih mjesec dana će se otvoriti još milion tona, to je oko dva miliona tona spremnih za eksploataciju. Dakle, zima će biti stabilna“, rekao je Šešlija.

Ognjen Milinković, načelnik opštine Gacko, rekao da je da su danas iskoristili priliku da sumiraju rezultate rada u proteklih godinu dana u ovoj opštini.

„Ono što smo definisali kao ključni projekat u narednom periodu jeste vodosnabdjevanje opštine Gacko, to je ono što je kod nas ključni problem relativno sada i još neki infrastrukturni projekti uz to. Precizirali smo neke naredne aktivnosti koje treba da uradi i opština, razgovorali smo o pomoći Vladinih institucija koji mogu da nam budu značajne ovdje“, rekao je Milinković.

Za rješavanje problema sa vodosnabdjevanjem potrebno je od četiri do pet miliona maraka, rekao je Milinković.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da je veoma važno što su RITE Gacko u pogonskoj punoj spremnosti, imaju dovoljne količine uglja i spremno dočekuju zimu, pogotovo jer TE Ugljevik ide u remont uskoro.

„Našim građanima možemo odavde poručiti da, što se tiče energetske stabilnosti i naše spremnosti, predstojeću zimu dočekujemo spremno i bez posebnih problema“, rekao je Višković.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, izjavila je da su došli u Gacko da pokažu opredijeljenost da republičke institucije zajedno sa lokalnim vlastima rade na realizaciji važnih projekata.

„Vodosnabdjecvanje jeste u centru naše pažnje i mi ćemo biti od pomoći svakako. Ono što me raduje jeste da se ovdje realizuju i neki drugi projekti koji su izuzetno važni, kao što je lokalna putna infrastruktura za šta je izdvojeno oko 800.000 KM“, rekla je Cvijanovićeva.

Dodala je da su RITE Gacko važan resurs u ova teška vremena i navela da naša cijela elektroprivreda funkcioniše adekvatno.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je zadovoljan činjenicom da je termoelektrana stavljena u puni pogon i da imamo dovoljne zalihe uglja.

„Imamo ovdje sigurnog snabdjevača elektrićčnom energijom, koji će održati naš sistem. Ono što radimo u ovim danima jeste da pokušavamo da razvijemo i neke nove kapacitete. Želim da potvrdim da na najvišem nivou u Ruskoj Federaciji znaju za projekte u Republici Srpskoj koje se odnose na gasovod i dvije elektrane na gas. Mi ćemo u narednom periodu intezivirati izgradnju novih strateških energetskih izvora“, izjavio je Dodik.

Тагови: