Bez posla ostalo 140 ljudi

Rojters: "Sjeverni tok 2" podnosi zahtjev za stečaj?

  • Извор: Телеграф
  • 01.03.2022. 13:44

Švajcarska kompanija Sjeverni tok 2 AG, koja je izgradila istoimeni gasovod od Rusije do Njemačke, razmatra podnošenje zahtjeva za stečaj, izvještava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata sa situacijom.

Sjedinjene Države su uvele prošle nedjelje sankcije toj kompaniji nakon što je Rusija priznala dva otcjepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenule vojnu operaciju u toj zemlji, što je izazvalo talas ekonomskih sankcija Zapada.

Kompanija Sjeverni tok 2 AG, registrovana u Švajcarskoj i u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasprom, završila je prošle godine izgradnju gasovoda vrijednog 11 milijardi dolara koji je trebalo da udvostruči kapacitet isporuka gasa iz Rusije u Njemačku.

Dva izvora, koji su za Rojters govorili pod uslovom anonimnosti jer su razgovori o potencijalnom stečaju povjerljivi, rekli su da kompanija Sjeverni tok 2 AG radi sa finansijskim savjetnikom na otplati nekih svojih finansijskih obaveza kako bi formalno mogla da započne stečajni postupak pred švajcarskim sudom već ove nedjelje. Iz kompanije nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa za komentarom, a iz Gasproma su odbili da komentarišu.

Gasovod dužine 1.230 km nije počeo sa komercijalnim radom, pošto se čekalo na dobijanje dozvole od njemačkih regulatora, koji je prošle nedjelje stavilo suspendovao proces sertifikacije zabog eskalacije ukrajinske krize.

Podsjećamo, danas je odjeknula vijest i da operater ovog gasovoda, sa sjedištem u švajcarskom kantonu Cug, otpušta sve svoje zaposlene.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.