Јавна трибина у Тузли

Рударење у Српској тема у ФБиХ: Говорио и опозиционар из Србије!

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 19:18

Налазиштем литијума у Републици Српској, тачније у Лопарама, синоћ су се позабавили у другом ентитету. Јавна трибина одржана је у Тузли, а тамо су грађане Српске водили ПДП-овци из Лопара.

И док се у другом ентитету пуном паром ради на ископавању литијума, у Српској се диже буна.  У Тузли је био и опозиционар из Србије, Александар Јовановић Ћута. 

"Него прво каже, људи овдје постоје залихе литијума ајде да видимо колике су то залихе литијума и чији је то литијум. Од тога би могли да имамо то, то, то и то. Они то нама не говоре него нам само дођу и сервирају тако некакве уговоре, некакве тајне споразуме, гдје стоји то што стоји. И једног дана се појаве багери", каже Јовановић.

Колико би користи од литијума имали грађани, то управо покушавају да објасне у Српској. Али никакав профит неће проћи ако се процијени да би рудник утицао на животну средину. 

Окупљање у Тузли политички је мотивисано и има за циљ заустављање рударства у Српској, кажу из компаније која је у Лопарама пронашла литијум. Доступни су, кажу, грађанима за сва питања која имају. 

"У недостатку аргумената локални политичари потпомогнути плаћеним групацијама са стране, то је сада свима постало јасно, врше припрему терена за локалне изборе који ће се одржати у БиХ и наравно вршећи то на један начин, злоупотребом својих грађана сијањем страха и панике. Покушавају те јефтине политичке поене да остварују", каже Владимир Рудић, директор компаније "Аркоп".

У Варешу у ФБиХ, је рудник литијума већ отворен. Отворили су га Британци који у свему виде свој профит. У Лопарама рудник није отворен и још се врше истраживања. Из Републике Српске поручују да ријеч треба дати струка. Ако се испостави да ће рударење бити на штету грађана, од тога неће бити ништа. 

"Зато не видим разлог зашто би неко желио по сваку цијену да оспорава евентуално развојне пројекте тог типа у Републици Српској а не смета му што се такви пројекти у Федерацији БиХ. Да ли ту има политике или не јасан је одговор на ово питање. Дакле Република Српска неће ништа учинити штету својим грађанима", каже Петар Ђокић, министар 

Из Српске поручују да су рудна богатства на мети странаца и да зато постоје намјере да се Српској одузме имовина. Процјена је да рудна богатства у Српској имају вриједност преко 15 милијарди евра. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.