Moskva

Rusi objasnili kako će se vršiti naplata gasa u rubljama

  • Извор: Агенције
  • 01.04.2022. 14:02

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao dekret prema kojem od danas sve evropske zemlje moraju plaćati gas u rubljama, kompanija Gazprom je počela objavljivati detalje za kupce.

Međutim, ruski gas bez zastoja nastavlja da teče ka Evropi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je pojačati pritisak na strane kupce prirodnog gasa, govoreći takozvanim "neprijateljskim" zemljama da od petka moraju početi da plaćaju u rubljama - ili da im prekinu snabdijevanje.

Međutim, lideri Njemačke i Italije nisu mnogo zabrinuti zbog Putinove retorike.

I jedni i drugi su razgovarali sa Putinom nakon njegove objave dekreta. Njemački kancelar Olaf Šolz je nakon toga rekao da je ruskom predsjedniku poručio kako se plaćanje u rubljama neće dogoditi, nego da će to biti kao i do sada u evrima i dolarima. Italijanski premijer Mario Dragi je čak kazao da su u Rusiji shvatili značaj plaćanja u rubljama, ali da je Putin brzo shvatio kako to neće biti izvodivo od 1. aprila.

Nakon njih dvojice, oglasili su se i iz Kremlja prilikom čega je portparol Dmitrij Peskov potvrdio da Rusija neće odmah tražiti isplatu gasa u rubljama i da će taj prelaz biti postepen proces.

Rečeno je i da neće biti isključivanja gasa za Evropu zbog toga što plaćanja za isporuku gasa nakon 1. aprila treba platiti tek u drugoj polovini mjeseca ili u maju.

Prema Putinovom dekretu, strani kupci ruskog gasa će morati otvoriti račune u rubljama u Gazprombanci kako bi stranu valutu mogli pretvoriti u rublje. Gazprom je već počeo davati uputstva klijentima kako će ubuduće plaćati svoj gas.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм