Bocan-Harčebko i Đedovićeva

Rusi zainteresovani za podršku razvoju srpske energetike

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2023. 15:17

Rusija je zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko na sastanku sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Dubravkom Đedović.

Bocan-Harčenko je izrazio nadu da će energetska saradnja biti nastavljena, te istakao da su ruske kompanije zainteresovane da učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Tokom razgovora o saradnji u oblasti energetike, Đedovićeva je naglasila da je Rusija važan energetski partner Srbije i da se u ovim izazovnim vremenima vidi značaj izgradnje gasovoda "Balkanski tok", koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbjednosti Srbije.

Ona je rekla da je obezbijeđeno stabilno snabijevanje gasom za građane i privredu, i sa ruskim partnerima realizovano puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u Srbiji.

Elektrana je namijenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije upotrebom prirodnog gasa, jednog od najčistijih goriva, što je od velikog značaja za energetsku bezbjednost s obzirom na to da je proizvodnja dovoljna za snabdijevanje oko 300.000 domaćinstava.

"Zajedno radimo na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani `Đerdap jedan` i u ovoj godini očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti radni vek", istakla je Đedovićeva.

Ona je dodala da je za Vladu najvažnije da je obezbijeđeno sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

Đedovićeva je naglasila da je najvažnije da, bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdijevanje svim naftnim derivatima.