Promjena na listi najbogatijih

Ruski bogataši "pali" za skoro šest milijardi dolara

  • 04.01.2019. 08:25

Ukupno bogatstvo najbogatijih Rusa 2018. godine smanjeno je za 5,915 milijardi dolara, izračunao je Sputnjik prema podacima Blumbergovog indeksa milijardera (BBI).

Indeks se izračunava na osnovu vrijednosti akcija kompanija koje posjeduju milijarderi. Na spisku BBI nalazi se 500 najbogatijih ljudi na svijetu, među kojima je trenutno 25 Rusa. Tokom protekle godine samo je njih devet uspjelo da poveća svoje bogatstvo, a preostalih 16 je pretrpjelo gubitke.

Tako je jedan od glavnih vlasnika „Nornikela“ Vladimir Potanjin za godinu dana postao bogatiji za 687 miliona dolara — njegovo bogatstvo sada iznosi 19,6 milijardi dolara. Krajem godine on je postao najbogatiji Rus na spisku BBI, pomjerivši na drugo mjesto suvlasnika „Novateka“ Leonida Miheljsona, koji je četiri mjeseca zaredom bio lider među ruskim milijarderima. Miheljsonovo bogatstvo za godinu dana povećalo se za 2,77 milijardi dolara, na 19,4 milijarde dolara.

Vladimir Lisin, glavni beneficijar NLMK-a, zauzeo je treće mjesto, iako se njegov kapital smanjio za 146 miliona dolara, na 17,9 milijardi dolara. Na četvrtom mjestu nalazi se glavni vlasnik „Severstalja“ Aleksej Mordašov sa 17,4 milijarde — za godinu dana on je izgubio 2,23 milijarde dolara. Suvlasnik „Lukoila“ Vagit Alekperov nalazi se na kraju petorke, uz povećanje kapitala za 3,45 milijardi dolara, na 16 milijardi dolara.

Šesto mjesto pripalo je Ališeru Usmanovu („Metaloinvest“, „Megafon“). Za godinu dana on je izgubio 327 miliona dolara i njegovo bogatstvo sada iznosi 14,2 milijarde dolara. Na sedmom mjestu je Roman Abramovič („Evraz“) sa 14,1 milijardom dolara, koji je povećao bogatstvo za 1,6 milijardi dolara. Osmi je vlasnik akcija „Novateka“ i „Sibura“ Genadij Timčenko, čije se bogatstvo povećalo za 2,73 milijarde dolara, na 13,8 milijardi dolara.

Na devetom mjestu je glavni vlasnik „Renove“ Viktor Vekselberg sa bogatstvom od 13,1 milijardu dolara. Prošle godine on je izgubio 3,11 milijardi dolara. Na desetom mjestu nalazi se najveći beneficijar „Eurohima“ i SUEK-a Andrej Meljničenko sa kapitalom od 12,5 milijardi dolara. Za godinu dana on je izgubio 1,35 milijardi dolara.
 

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.