Registrovano svega 18

Šarović najavio povlastice za uvoz električnih automobila

  • 19.06.2018. 15:00

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH s ciljem razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih automobila, posebno na električni pogon.

"Dramatične promjene će se desiti na tržištu električnih automobila u narednih pet do 10 godina, i moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodato skoro milion električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u BiH je registrovano svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje", rekao je Šarović.

On je dodao da je BiH jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema njegovim riječima, stvaranje uslova za uvoz ovakvih automobila važno je s aspekta korištenja obnovljivih izvora energije, ali i smanjenja zagađenja.

Na sastanku je rečeno da je BiH na prvom mjestu u Evropi kada je riječ o broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a procjenjuje da 30 odsto zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.

S tim u vezi, tokom razgovora istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg "Evro četiri".

Imajući u vidu obaveze BiH prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u narednom periodu iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti, navodi se u saopštenju.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм