Faisal Al-Ibrahim

Saudijska Arabija ne planira veći izvoz nafte da bi se smanjile cijene

  • Извор: Мондо.рс
  • 25.05.2022. 08:56

Ministar ekonomije Saudijske Arabije, Faisal Al-Ibrahim, govorio je o poziciji svoje zemlje u ratu Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara.

"Rijad neće birati stranu između Moskve i Kijeva. Saudijska Arabija će težiti da zadrži svoj dobar trgovinski odnos sa Rusijom i Ukrajinom", izjavio je u utorak saudijski ministar ekonomije i kapitalnih investicija Faisal Al-Ibrahim obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

Ministar Ibrahim dodao je i da su sankcije zapadnih sila protiv Rusije jednostrane i da će sigurno takve i ostati.

"Saudijska Arabija ne planira da poveća izvoz nafte kako bi oborila cijenu barela. Trenutno smo fokusirani na to da imamo dovoljan broj rezervi, više nas to zanima nego povećan izvoz. Situacija na svjetskom tržištu bi bila katastrofalna da se ne poštuje OPEC protokol", naveo je ministar Ibrahim, prenosi "Mondo.rs".

Da podsjetimo, Saudijska Arabija jedan je od rijetkih proizvođača nafte sa viškom kapaciteta, kao i UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati). Ako bi bilo više nafte na tržištu, cijene koje su dosegle rekordne visine zbog smetnji u snabdijevanju od strane Rusije, mogle bi se smanjiti.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i drugi saveznici zapadnih sila uvele su Moskvi sankcije zbog invazije koju su izvršili na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Kaznene mjere najviše se odnose na ruski finansijski sektor, na bankarski sektor kao i na avio-svemirsku industriju. Takođe, brojni tajkuni bliski Putinu su pod sankcijama. Njima je zabranjen ulazak u bilo koju evropsku državu, imovina i novac koji se nalaze van Rusije su takođe zamrznuti (ili zaplijenjeni).

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman i šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan iz UAE prethodno su odbili zahtjev SAD da razgovaraju sa predsjednikom Džoom Bajdenom.

"Postojalo je izvjesno očekivanje da će doći do telefonskog poziva, ali se to nije dogodilo", rekao je tada američki zvaničnik o planu da razgovaraju saudijski princ Mohamed i Bajden.

"To je bio dio uključivanja saudijske nafte", rekao je.

Prema izvještaju, Rijad je "signalizirao" Bajdenu da Saudijci žele više podrške u nekoliko osjetljivih pitanja, uključujući njihov civilni nuklearni program i intervenciju u jemenskom građanskom ratu, a Emirati su podijelili svoju zabrinutost.

Bajden je na kraju telefonom razgovarao sa ocem princa Mohameda, saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom 9. februara, prilikom čega je obećao da će podržati kraljevstvo protiv jemenskih pobunjenika Huta i Irana, kao i da će osigurati "stabilnost globalnog snabdijevanja energijom", navela je Bijela kuća.

Sa druge strane, iz UAE je rečeno da će razgovor između Bajdena i šeika Mohameda biti pomjeren.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)