ŠG "Ribnik" posluje u plusu uprkos pandemiji

  • 12.12.2020. 17:18

Svijetla tačka "Šuma Srpske" nalazi se na samom rubu Republike. Šuma, voda, netaknuta priroda, Ribničani se hvale svojim prirodnim bogatstvom. Ipak, zna se šta je na prvom mjestu. Ovdje se većinski od šume živi.

Znatan dio stanovništva svoje radno mjesto je pronašao u Gazdinstvu. A tamo nerijetko otvaraju svoja vrata i pripravnicima. Ove godine za njih šest. Ribničko Šumsko gazdinstvo predstavlja okosnicu sveobuhvatnog razvoja opštine. 

Samo gazdinstvo raspolaže sa šumama na površini od 32.000 ha. Koliko šumskog potencijala imaju govori i činjenica da je čak oko 64% teritorije opštine pod šumom, dok u ukupnom bogatstvu šuma u Srpskoj učestvuju sa 12%.

"Godišnje, Gazdinstvo siječe 125.000 m3 i ostvaruje prihode od oko 12 miliona KM, te se na osnovu rente u opštinu uplaćuje milion i 200 KM, što predstavlja oko 30% budžeta same opštine", rekao je Željko Višekruna, direktor Šumskog gazdinstva "Ribnik".

Uticaj pandemije virusa korona nije zaobišao ni sektor šumarstva. Međutim, u ribničkom Šumskom gazdinstvu su uložili svu snagu i uspjeli da svoje planove izvrše u najvećem obimu, a u isto vrijeme da zaštite i svoje zaposlene.

"Imali smo pojedinačne slučajeve zaraženih kovidom 19, ali uglavnom su to bili neki porodični klasteri, tako da se nije mnogo reflektovalo direktno kroz firmu, kroz broj zaraženih, ali jeste na broj ljudi koji su bili odsutni po pitanju kontakata i izolacija", istakao je Višekruna.

Najviše problema im zadaje otežan plasman robe na tržište upravo uslijed pandemije. Potražnja za šumskim drvnim sortimentima je znatno manja nego lani.

"Do sada je realizovano oko 90% proizvodnog plana. Razlozi ovih 10% uglavnom su problemi pandemije virusa i plasmana robe na tržište koje je prilično dobro otežano. Tako da se nadamo da ćemo završiti nekih 92-3% plana što bi bilo dovoljno za ostvarenje nekih naših planiranih troškova u ovoj poslovnoj godini", naglasio je Darko Vračar, tehnički direktor Šumskog gazdinstva "Ribnik".

Uprkos tome, uspjeli su da na šestomjesečnom obračunu budu pozitivni preko pola miliona KM, taj trend su nastavili i na devetomjesečnom. A pored šuma, radna jedinica lov, kao i radna jedinica vlastita mehanizacija, obogaćuju planske aktivnosti ovog šumskog gazdinstva.  

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина