Umjesto povećanja plate

Sindikati i Uprava Željeznica postigli dogovor: Radnicima šest mjeseci po 100 KM

  • Извор: АТВ
  • 12.08.2022. 19:40

Sindikati i uprava Željeznica Srpske, postigli su dogovor. Nema povećanja plata, ali će željezničari u narednih šest mjeseci primati po 100 maraka regresa. Sindikalci su ublažili retoriku i prihvatili ponudu uprave, iako su prvobitno tražili linearno povećanje plate od 150 maraka.

“S obzirom da smo mi vezani na osnovu ugovora sa Svjetskom bankom i da mi baš ne možemo tako povećavati, napravili smo dogovor da to ide kroz regres“, rekao je Zlatko Marin, predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti

Imamo dobre trendove, u pregovorima smo za nove poslove, kažu u Upravi Željeznica. Novac za povećanje obezbijediće iz vlastitih sredstava. 

 “Željeznice imaju likvidnost solventnost mi imamo raspoloživa novčana sredstva iz naših oprerativnih prihoda koji su posljedica povećanja obima prevza, povećanja prihoda”, izjavio je Željko Radić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Radnicima su ove godine već povećane plate, kaže resorni ministar. Godinama unazad satus željezničara je urušavan, pa ga nije lako popraviti u kratkom vremenu. 

“Dobro se krećemo, imamo jednu uzlaznu putanju siguran sam da će se ovo nastaviti i sledeće godine to je šest mjeseci po 100 maraka regresa pokušaćemo to da od NG budžetom ugradimo u plate”, istakao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS.

Komericijalnom politikom nastojaćemo da poravimo status i radnika i preduzeća, kaže uprava. U Željeznicama je trenutno zaposleno 1.985 radnka. Prosječna plata je oko 950 maraka, najniža  650, bez minulog rada i toplog obroka.