Sezona grijanja počinje 15. oktobra

Sjeverna Makedonija ima gasa samo za dvije sedmice

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2022. 10:41

Sezona grijanja u Skoplju počeće u subotu, 15. oktobra, iako država ima gas za samo dvije sedmice rada toplana, odnosno do 1. novembra.

Premijer Dimitar Kovačevski rekao je da je država spremna da koristi alternativno gorivo za grijanje domova, škola, vrtića, poslovnih prostorija, ministarstava, s obzirom na to da toplane mogu da rade na gas i mazut.

"Ove godine smo učinili sve da Skoplje 15. oktobra ima grijanje. Nije bilo lako s obzirom na izuzetno visoku cijenu gasa. Međutim, s obzirom na kratkoročno pojeftinjenje gasa i ugovor koji `Makpetrol` ima sa dobavljačem sa kojim tradicionalno radi, do kraja oktobra je obezbijeđen iznos za rad toplana. A, ako gas enormno poskupi, država je spremna da domove građana zagrijava alternativnim gorivom", rekao je Kovačevski.

On je rekao da problem nije samo cijena gasa, već i dostupnost, prenose makedonski mediji.

"Znate da je došlo do skretanja gasovoda Severni tok, što je smanjilo isporuke, zatim često dolazi do smanjenja protoka", rekao je Kovačevski.

Premijer je rekao da je gas do 1. novembra obezbijedio "Mekpetrol" po cijeni od 1.713 evra za 1.000 metara kubnih.

"Do kraja sezone grijanja biće određen koncept grijanja, odnosno energije u zavisnosti od toga da li će i u kom režimu raditi gasna elektrana TE-TO, koja kao nusproizvod proizvodnje električne energije isporučuje toplotnu energiju", saopšteno je iz te kompanije.

U saopštenju se navodi da, ako ne bude nabavljen gas za toplane (Istok, Zapad, Skoplje-sever i ona u Železari), onda će prestonica morati da se grije na mazut, prenosi "Sputnjik".

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм