Određena lokacija

Sokolac dobija solarnu elektranu vrijednu 100 miliona evra

  • Извор: Агенције
  • 14.03.2023. 14:20

U opštini Sokolac biće izgrađena solarna elektrana vrijednosti 100 miliona evra, a za ovaj energetski projekat je nedavno definisana i lokacija.

Elektrana će imati priključnu snagu 100 MW, a zahtjev za koncesiju je dostavila kompanija "Ener State" koja je registrovana u Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica izrazio je uvjerenje da je ovo samo početak velikih investicija u ovoj opštini.

"Siguran sam da će ova investicija povući i druge investicije u ovoj lokalnoj zajednici. Ovom prilikom izražavam zahvalnost institucijama Republike Srpske i Savjeta ministara koji su sve vrijeme bili podrška opštini Sokolac na ovom kao i drugim projektima koji proističu iz Strategije razvoja opštine", rekao je Bjelica.

Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi pune četiri godine.

Projekat DecES

Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH), uz finansiranje Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke sprovodi projekat “Dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini”(DecES).

Projekat ima za cilj da unaprijedi i ojača okvirne uslove za dekarbonizaciju energetskog sektora sa fokusom na promociju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz projekte energetskih zajednica.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Poziv za prijavu projektne ideje za zajednice obnovljivih izvora energije (ZOE) objavio je DecES i to za jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća i pojedince.

Nakon provedene procedure izbora, projektna ideja Opštine Sokolac je odabrana za pružanje tehničke asistencije i pripremu poslovnog plana, te je uz projekat grada Mostara ovo jedina poslovna ideja iz BiH.

Poslovni plan će služiti za definisanje pravca razvoja ideje i obezbjeđenje finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Poslovni plan Opštine Sokolac će obuhvatiti dva koncepta: instalacija fotonaponskih panela po konceptu ZOE, kao i instalaciju toplotne pumpe.

Članove ZOE, pored Opštine Sokolac, čine JU Sportsko-rekreativni centar “Glasinac” Sokolac, JU Osnovna škola “Sokolac” Sokolac i JU Srednjoškolski centar “Vasilije Ostroški” Sokolac, koji se udružuju s ciljem korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljenja vlastitih energetskih potreba.

Važno je istaći da je zajednica obnovljive energije organizacioni model kojim će Opština Sokolac efikasno i ekonomično riješiti problem sa visokim energetskim troškovima institucija za koje je nadležna.


U periodu od 20.02. do 24.02.2023. godine članovi radne grupe, učestvovali su na studijskom putovanju "Razmjena informacija o pravnom okviru i praksi u uspostavljanju energetskih zajednica u Austriji" čiju organizaciju je proveo GIZ.

Opštinu Sokolac predstavljala je Milijana Ivanić iz Odjeljenja za lokalni razvoj.

"Cilj studijskog putovanja bio je da vidimo i dobijemo informacije o dobroj praksi u uspostavljanju i funkcionisanju zajednica obnovljive energije od nadležnih institucija i članova postojećih zajednica obnovljive energije u Austriji. Tokom petodnevnog boravka u Beču uspostavljen je kontakt sa relevantnim austrijskim institucijama: Austrijska agencija za energiju (Austrian Energy Agency), Opština Baden, Ministarstvo za energiju i klimu (Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology (BMK)), Regulatorni organ (E-control) Wien Energie i Sekretarijat energetske zajednice (Energy Community Secretariat)", rekla je Ivanićeva.

Članovi radne grupe imali su priliku da razgovaraju o pravnim oblicima energetskih zajednica u Austriji, mogućim načinima informisanja javnosti o procedurama za osnivanje zajednica i subvencijama, uslovima i proceduri za priključenje fotonaponske elektrane na distributivnu mrežu, kao i o drugim pitanjima sa kojima se energetske zajednice u praksi suočavaju.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.