Staša Košarac

Srbija dozvolila izvoz žita i ulja u BiH: "Dokaz da je regionalni lider"

  • Извор: СРНА
  • 20.04.2022. 16:03

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je današnju odluku Vlade Srbije o odobravanju kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, te ocijenio da je ovim potezom Srbija ponovo dokazala da je regionalni lider.

Košarac je naveo da je Srbija današnjom odlukom potvrdila senzibilan pristup potrebama svih zemljama okruženja u situaciji globalnih poremećaja i nestašice određene robe na tržištu.

On je podsjetio da su zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH u proteklom periodu intenzivno razgovarali sa nadležnim organima Srbije o potrebi nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz ove države na tržište Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Košarac je poručio da su, uvažavajući bratske i prijateljske veze sa Srbijom, tražili da BiH bude izuzeta od odluke o zabrani izvoza pomenutih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Na temelju dobrih odnosa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te kroz intenzivne razgovore predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i mene, kao ministra spoljne trgovine, sa premijerom Srbije Anom Brnabić i resornim ministrima u Srbiji, uspjeli smo da realizujemo ovaj cilj u korist domaćeg poljoprivrednog sektora", naglasio je Košarac.

On je naveo da je u konkretnom slučaju iskazana snaga pozitivne politike Dodika, institucija Republike Srpske i njenih predstavnika u Savjetu ministara BiH da se baziraju na potrebe poljoprivrednika iz cijele BiH, a ne samo poljoprivrednika iz Srpske.

"Naša politika usmjerena je na interese i zaštitu domaćih poljoprivrednika. Zahvalni smo Srbiji na senzibilnom pristupu i ukupnoj pomoći, počev od vakcina protiv korona virusa, isporuke gasa, pa do današnjeg odobravanja kvota za nastavak izvoza određenih poljoprivrednih proizvoda", rekao je Košarac.

On je apelovao na zainteresovane privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) da nastave spoljnotrgovinski promet sa kompanijama iz Srbije u skladu sa zaključcima i preporukama Vlade ove države.

Prema njegovim riječima, nastavak spoljnotrgovinskog prometa sa Srbijom od ključnog je značaja za domaću privredu, budući da je ova država najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH u okviru Sporazuma CEFTA-a.

"Srbija je naš najvažniji partner kada je u pitanju obim robne razmjene. S tim u vezi, značajno nam je da je Vlada Srbije prepoznala interes privrednika svoje države da izvezu određenu količinu poljoprivrednih proizvoda na tržište Republike Srpske i FBiH, te obezbijede promet i devizni priliv", dodao je Košarac.

On je naglasio da su u konkretnom slučaju dokazane sve manjkavosti protivljenja dijela političkih struktura iz FBiH članstvu BiH u regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Ovo je konkretan primjer benefita, jer da je BiH članica 'Otvorenog Balkana', odluka o izuzeću od zabrane izvoza iz Srbije bila bi usvojena ranije, kao što je to bio slučaj sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i nastavićemo da insistiramo na pridruživanju 'Otvorenom Balkanu', prvenstveno u korist domaćeg privrednog sektora", istakao je Košarac.

Novom odlukom Vlade Srbije dozvoljen je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara.