Milorad Dodik

"Srpska očekuje početak izgradnje gasovoda do kraja godine"

  • Извор: АТВ
  • 26.05.2023. 10:15

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se nada da će do kraja godine početi izgradnja gasovoda iz pravca Srbije.

"Ugovori između Republike Srpske i Gasproma o izgradnji kraka gasovoda iz Srbije ostaju na snazi. Banjaluka se nada da projekat može početi ove godine, ali je potrebno dogovoriti sve preostale procedure", rekao je za RIA "Novosti" Dodik.

On je objasnio da je neophodno završiti sve procedure na nivou BiH.

"Važno je da je procedura u toku. A mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da obezbijedimo formalno-pravne uslove za početak izgradnje. Najvažnije je da ostane na snazi sporazum između Gasproma i Republike Srpske. Tu se ne očekuju nikakve izmjene", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u BiH se ni drugi projekti neće realizovati ako Srpskoj ne bude dozvoljeno da realizuje svoje projekte.

U toku razgovori o obnavljanju termoelektrana"

Dodik je rekao da Republika Srpska razgovara sa Ruskom Federacijom o projektima za obnovu termoelektrana i isporuci opreme za rad u rudnicima.

"U fazi smo pregovora sa ruskom stranom. Ostvareni su kontakti vezani za obnovu termoelektrana u Srpskoj i isporuku opreme za rad u rudnicima", izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, za sva ova pitanja potrebna je koordinacija i procedure na unutrašnjem nivou.

On je napomenuo da se o ovim pitanjima već može razgovarati u junu, tokom posjete delegacije Srpske Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Nećemo slati oružje Ukrajini

Republika Srpska ne namjerava da isporučuje naoružanje Ukrajini, rekao je danas predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na pitanje ruske novinske agencije RIA "Novosti" o mogućnosti da se zapadno oružje poslato Ukrajini pojavi na crnom tržištu, uključujući Balkan, odgovorio da "postoji slična opasnost".

"Vidimo da određene države pod uticajem i pritiskom NATO-a šalju oružje Ukrajini. Republika Srpska to ne radi niti ima takvu namjeru", naglasio je predsjednik Srpske.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија