ЕЦБ

Шта се дешава са валутом: Франак најјачи у односу на евро од 2015. године

  • 07.12.2023. 13:40

Евро је пао на најнижи ниво у односу на швајцарски франак у претходних више од осам година, пошто тржишни актери очекују да Европска централна банка /ЕЦБ/ убрзано смањи каматне стопе након ублажених коментара њених званичника и повољнијих економских података.

Евро је пао на курс од 0,9404 франка, што је најнижи ниво од када је Народна банка Швајцарске /НБШ/ прекинула политику примјене минималног курса у јануару 2015. године.

Банка, која би своју нову одлуку о каматној стопи требала да објави 14. децембра, за сада није одговорила на захтјев за коментар.

Аналитичари очекују да ће каматна стопа на франак бити задржана на нивоу од 1,75 одсто након састанака руководства банке сљедеће седмице.

Јачање франка могло би да натјера НБШ да размисли о поновном покретању интервенција на тржишту валута да би се франак ослабио као валута у којој се тражи финансијско уточиште. Поред тога, превисок курс поскупљује швајцарску робу и услуге у иностранству.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм