Стотине милиона долара

Шта се спрема: Зашто Безос и Закерберг продају акција сопствених фирми?

  • 25.03.2024. 15:35

Питер Тил, Џеф Безос и Марк Закерберг предводе параду корпоративних инсајдера који су у овом кварталу продали стотине милиона долара акција својих компанија, што је сигнал да би недавни скок на берзи могао да достигне врхунац.

Како су тржишта достигла рекордне вриједности, однос корпоративне инсајдерске продаје према инсајдерској куповини је на највишем нивоу од првог квартала 2021. године, показују подаци "Верити ЛЛЦ", компаније која прати инсајдерску трговину.

Прошле године, акционари су избјегавали да продају акције због смањених вриједности компанија, објашњава "Фајненшел тајмс". Приходи ове сезоне показују да ће недавни скок вриједности технолошких компанија, подстакнут узбуђењем због пораста генеративне вјештачке интелигенције, ускоро нестати.

Град најближи свемиру: Овдје је животни вијек свега 35 година

Град најближи свемиру: Овдје је животни вијек свега 35 година

"Ако мисле да смо ми на врху, а они се извлаче, то је прилично јасан сигнал за све остале", рекао је Чарлс Илсон, предсједник корпоративног управљања на Универзитету Делавер.

Многе највеће продаје у овом кварталу су потекле од технолошких руководилаца. Тил, суоснивач групе за аналитику података "Палантир", продао је овог мјесеца акције вриједне 175 милиона долара, што је његова највећа продаја откако је откупио 504,8 милиона долара акција компаније у фебруару 2021.

Оснивач "Амазона" Безос продао је у фебруару 50 милиона акција у групи за е-трговину у вриједности од 8,5 милијарди долара. Енди Џеси, извршни директор "Амазона", ове године је продао 21,1 милиона долара акција, у поређењу са 23,6 милиона долара у 2023. и 2022. заједно.

ФБИ може да има податке о вама уколико сте гледали одређене снимке на Јујтубу

ФБИ може да има податке о вама уколико сте гледали одређене снимке на Јујтубу

Закерберг, извршни директор "Мете", годинама је продавао акције компаније вриједне милионе долара. Међутим, ове године је повећао продају јер су његове акције достигле максимум свих времена. Почетком фебруара продао је 291.000 акција за 135 милиона долара, што је била његова прва продаја тог обима од новембра 2021. Он и даље има 13,5 одсто отворених акција компаније, што га чини највећим акционаром.

Сматрамо да је продаја корпоративних инсајдерских акција негативан сигнал ког би инвеститори морали да буду свјесни, рекао је Бен Силверман из "Веритија".

Болесно и бизарно: Мушкарац у САД-у шета са одсјеченом људском ногом и грицка је?

Болесно и бизарно: Мушкарац у САД-у шета са одсјеченом људском ногом и грицка је?

"Инсајдерска продаја великих количина акција од стране високих руководилаца никада није добар знак. То значи да су пронашли боље мјесто за распоређивање својих средстава него предузећа која воде", објаснио је Илсон.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.