Побољшање еколошке ситуације

Стање у РиТЕ "Гацко" знатно поправљено у 2023.

  • Извор: СРНА
  • 07.01.2024. 10:23

Директор Рудника и Термоелектране "Гацко" Максим Скоко изјавио је да је стање у том предузећу у 2023. години у значајној мјери поправљено, посебно када је ријеч о екологији и стању рударске механизације, са чим планирају да наставе и у сљедећој години, као и са припремама за најважнији пројекат уградње система за пречишћавање угља.

- Са сигурношћу могу да тврдим да је стање у предузећу у значајној мјери поправљено у односу на почетак године, при чему бих истакао побољшање еколошке ситуације у Гацку, промјену структуре радне снаге, развој копа, као и испумпавање воде из експлоатационог копа `Це`, гдје скоро годину дана због плављења није могла да се врши експлоатација угља - навео је Скоко у интервјуу Срни.

ПОБОЉШАНА ЕКОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ГАЦКУ НАКОН РЕМОНТА

Скоко је појаснио да су у 2023. години, током ремонта, успјели ријешити кључно еколошко питање повећане емисије чврстих честица из димњака, што је у ранијем периоду изазивало знатно еколошко загађење у Гацку и околним подручјима.

Он је као веома значајан резултат РиТЕ "Гацко" у 2023. години навео и то што је Термоелектрана успјела да оствари више од 7.000 часова рада на мрежи.

Међутим, Скоко је истакао да је, упркос доброј погонској спремности Термоелектране, лош квалитет угља онемогућио бољи производни резултат.

Међу најважнијим резултатима тог предузећа у 2023. години, Скоко је навео и то што су успјели да обезбиједе континуитет производње, јер су почетком године били у веома тешкој ситуацији, пошто је због поплава из децембра 2022. пола експлоатационог поља рудника било поплављено.

У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ПРИПРЕМЕ ЗА СИСТЕМ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ УГЉА

Директор РиТЕ "Гацко" најавио је да ће у наредном периоду радити на томе да обезбиједе бољи квалитет угља из гатачког лежишта и побољшају ланац снабдијевања том рудом, који због старости и дотрајалости опреме представља велики проблем.

- У 2024. години једна од најважнијих активности која је у плану да се ради, а коју је за потребе РиТЕ "Гацко" уговорило матично предузеће `Електропривреда Републике Српске` уз подршку институција Српске, јесте почетак имплементације система за пречишћавање угља, који би требао да буде завршен за око двије године - навео је Скоко.

Он је као један од важних задатака у континуитету у РиТЕ "Гацко" у 2024. години навео набавку нове механизације, јер је постојећа стара и израубована, што отежава експлоатацију угља и обезбјеђивање довољних количина тог енергента за рад Термоелектране.

ПОТРЕБНО ПОДМЛАЂИВАЊЕ ПРОИЗВОДНОГ КАДРА И МОГУЋНОСТ ЗАПОСЛЕЊА ДО 100 РАДНИКА

У РиТЕ "Гацко" је потребна и промјена структуре радне снаге и додатно подмлађивање запослених, односно запошљавање радника у производњи и на другим пословима гдје недостаје потребан кадар, рекао је Скоко, те подсјетио да је у овој години путем конкурса за стимулативне отпремнине и природним одливом смањен број радника за око 100.

Он је најавио да сада имају простора да запосле и до 100 производних радника, јер им недостаје те радне снаге и специфичних занимања, с тим да и даље имају и одређене вишкове запослених у администрацији.

- Наравно, нећемо одједном запослити толико људи, него постепено, а крајњи циљ је подмлађивање и промјена структуре радне снаге - указао је Скоко.

ЗНАЧАЈНА СТАБИЛИЗАЦИЈА РиТЕ "ГАЦКО" У 2023.

Скоко је оцијенио да је једна од битнијих година за то предузеће била 2023, у којој је дошло до значајне стабилизације по питању експлоатације угља и екологије, али је указао да то још није довољно и да очекују да ће и 2024. за то предузеће бити само за нијансу лакша од претходне.

- Тек након ове двије године могли бисмо рећи да смо стабилизовали предузеће - рекао је Скоко.

Он је напоменуо да сви планови када је ријеч о развоју рудника и ремонти термоелектрана морају бити посматрани дугорочно и бити добро припремљени, те указао да су то спори процеси који се, ако се нешто не ради како треба, не могу поправити за мјесец-два или за годину дана, већ је потребно и више од годину или двије да би се кориговали евентуални пропусти.

Директор РиТЕ "Гацко" рекао је да очекује да ће, уз све до сада урађено и на чему планирају да раде у 2024. години, за годину дана моћи да кажу да се налазе у још бољој ситуацији. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм