Njemačka i Austrija prestaju sa izdavanjem

Stigao zvanični kraj za najvrijedniju evropsku novčanicu

  • 22.04.2019. 11:59

Njemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 evra izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. aprila).

Međutim, to nije povećalo potražnju banaka za novčanicama ovog iznosa. Ostalih 17 centralnih banaka zemalja unutar evrozone je rijetko viđene ružičaste novčanice prestalo da izdaje još krajem januara.

"Centralne banke u Njemačkoj i Austriji su dosad izdavale najviše novčanica od 500 evra u opticaj. Zato se i odlučilo da one posljednje prestanu s izdavanjem. Jer je veliki logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti s banknotama od 100 evra", rekao je predsjednik Nemačke centralne banke Johanes Berman za dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, piše Seebiz.

Veće Centralne evropske banke je još 2016. godine odučilo da u novoj seriji novčanica s pojačanim sigurnosnim obilježjima neće više biti najveće, one od 500 evra. Ukidanjem ove novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.