Vlada Republike Srpske

Stotine miliona KM za zaštitu od suša i poplava

  • 25.06.2020. 09:30

Vlada Republike Srpske čini izuzetne napore kako bi sektor agrara učinila što bezbjednijim, ali i omogućila domaćim ratarima da zaštite svoje usjeve i ostvare što veće prinose, rekao je pomoćnik ministra poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Gavrić.

Gavrić je rekao da posljednjih desetak godina Vlada ulaže značajna sredstva kako bi stanovništvo, imovinu, ali i domaće farmere zaštitila od grada, poplava i suša.

Kad je riječ o odbrani od poplava, Gavrić je istakao da je tek 2008. godine došlo do značajnih aktivnosti na izgradnji novih sistema za odbranu od poplava, što se pokazalo kao neophodno posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine.

"Kada sve sumiramo i podvučemo crtu, može se reći da je u sisteme odbrane od poplava, njihovu popravku, rekonstrukciju i izgradnju, do sada uloženo više od 170 miliona KM", rekao je Gavrić za "Glas Srpske".

On je dodao da je 55 miliona evra kreditnih sredstava uloženo u rekonstrukciju Savskog nasipa, te da bi taj projekat trebalo da bude završen do kraja 2021. godine.

"Nakon toga, imaćemo u potpunosti rekonstruisan desni odbrambeni Savski nasip, sa sigurnosnim nadvišenjem na više od 250 kilometara", istakao je Gavrić.

Gavrić je dodao da posljednjih godina dolazi do čestih smjena poplavnih i sušnih perioda, te da je 2011., 2012., 2015. i 2017. godine šteta na usjevima zbog suše iznosila oko 957 miliona KM.

Јedini način da se šteta spriječi ili umanji, tvrdi Gavrić, jeste izgradnja sistema za navodnjavanje, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izradilo Studiju održivog razvoja irigacionih sistema, za čije je provođenje obezbijeđeno 24 miliona evra.

"Projekat obuhvata projektovanje i izgradnju sistema za navodnjavanje u Pelagićevu, Novom Selu, Crnjelovu, Batkoviću, Bratuncu, Trebinju i Ljubinju. Faktički se može reći da je projekat obuvatio više od 10.000 korisnika i više od 20.000 hektara visokobonitetnog poljoprivrednog zemljišta", naglasio je Gavrić.