Sanja Vulić

"Struka prvo da da sud o efektima ukidanja akciza"

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2023. 16:43

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas da će ovaj klub biti protiv ukidanja akciza u BiH sve dok ekonomisti ne izrade socio-ekonomsku analizu kojom bi bili utvrđeni efekti tog ukidanja.

Vulićeva je istakla da je važan stav struke, da su akcize mjere poreske politike i da građani i zajednica traže stabilnu poresku politiku koja se rijetko mijenja.

"Ukidanjem akciza, najveću korist imaće najbogatiji. Oni koji imaju novac za lambordžinije i koje ne znaju iznose na svojim računima", rekla je Vulićeva.

Ona je napomenula da zemlje koje su eksperimentisale sa akcizama nisu postigle željene efekte jer su im cijene goriva veće od cijena goriva u BiH.

"U uslovima nestabilnog tržišta cijena energenata nije realno kratkoročnim mjerama postići efekte. Zagovaram mjeru da BiH u trenutku kada prikupi sredstva daje pomoć onima kojima je najpotrebnije", rekla je Vulićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je dodala je pomoć ili podsticaj potreban javnom prevozu, prevoznicima i svima od čijih cijena usluga građani ne bi imali nove namete.

Vulićeva je istakla da su lažne tvrdnje da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na izmjene zakona o akcizama i da se o tome nije izjasnila.

"Kod akciza je ponovo na sceni pokušaj opozicije, odnosno manjine da vlada većinom", smatra Vulićeva, navodeći da je riječ o zloupotrebi javnog prstora što je bila krilatica PDP-a pred izbore.

Ona je navela da to podržava i SDP kao partner u vlasti, te da se ova stranka u partnerstvu ponaša neprincipijelno.

"Ovo je ozbiljna tema i njome se ne možemo baviti populistično, o tome struka mora dati svoj stav, pa tek onda politika da donese sud o tome. Onog trenutka kada struka kaže da je to dobro, produktivno i da ćemo pomoći onom malom čovjeku, SNSD će to podržati, a ovo što sada rade je čisti populizam", istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da su i zemlje u regionu pokušale da ukidanjem akciza pomognu svojim građan ima, ali da je činjenica da cijena goriva nije manja, nego čak i veća.

Vulićeva je rekla i da SNSD neće podržati prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je predložio poslanik SDA Šerif Špago jer ovaj zakonski prijedlog nema pribavljeno mišljenje Ministarstva finasija i trezora u Savjetu ministara.

"Nećemo podržati ovaj prijedlog, podržava ga grupa poslanika koji žele da na perfidan način iskoriste položaj zaposlenih u institucijama BiH", ocijenila je Vulićeva.

Ona je konstatovala da je činjenica da su te plate niske i da ih treba povećati, te da na tome treba raditi, te podsjetila da ima i novi Savjet ministara i novi ministar finansija u tom savjetu.

Vulićeva je dodala da je napravljen sporazum sa HDZ-om i ljudima okupljenim oko Elmedina Konakovića /NIP/ i Nermina Nikšića /SDP/, pa da se zbog toga postavlja pitanje "čemu ovaj performans oko plata".

"Ovdje se ne radi o dobroj namjeri jer nemamo mišljenje Ministarstva finansija i nismo sigurni da li je taj zakon uopšte provodiv", istakla je Vulićeva.

Vulićeva je konstatovala da nigdje ne stoji da li je taj zakonski prijedlog u skladu sa Ustavom i da li ono što se izglasa u Predstavničkom domu može biti u praksi provodivo.

"Iz tog razloga smatram da je nekorektno od naših novih partnera da konstantno koketiraju sa ljudima iz SDA i sebi prave neku sigurnu većinu, odnosno odstupnicu u slučaju da ih SNSD ili HDZ u nečemu ne podržava", rekla je Vulićeva i dodala da je to nekorektno, nekolegijalno i predstavlja nepoštovanje sporazuma.

Ona je naglasila da je bilo korektno i profesionalno da je predlagač pozvao ministra finansija Zorana Tegeltiju i predsjedavajuću Savjeta ministara Borjanu Krišto, kao i da bi o svemu tome trebalo da se izjasni Savjet ministara na sjednici 2. februara.

"Sve dok ne budemo imali stav Savjeta ministara i Ministarstva finansija, SNSD ovo neće podržati", zaključila je Vulićeva.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.