Ведомости

Студија открива које су земље најосетљивије на санкције

 • Извор: РТ Балкан
 • 20.05.2024. 06:00

Америчка, руска и кинеска економија могле би да преброде пуну трговинску блокаду уз релативно малу штету, док би Њемачка, Француска и Велика Британија биле тешко погођене, пише "Ведомости", позивајући се на студију кинеско-руске Лабораторије за процјену посљедица међудржавних трговинских ратова.

Истраживање, спроведено почетком 2024. у кинеском Националном суперкомпјутерском центру, тестирало је отпорност 19 глобалних економија на велике економске санкције користећи математички модел. Аналитичари су процијенили директне губитке бруто домаћег производа (БДП) које би свака земља претрпјела ако би се суочила са потпуном трговинском блокадом без могућности паралелног увоза.

Студија је показала да би све економије у овом сценарију трпјеле, али би неке биле "погођеније" од других. Русија би била међу три најотпорније, а њена економија би се смањила за не више од 3,5 одсто. Кина би забиљежила пад БДП-а за 3,1 одсто, док би САД забиљежиле пад од 2,3 одсто.

У међувремену, њемачка привреда би била најтеже погођена ако би се њене трговинске везе прекинуле, скупивши се за 8,1 одсто. Значајну штету претрпјеле би и Јужна Кореја (пад за 7,9 одсто), Мексико (пад од 7,2 одсто), Француска (7 одсто пада), Турска (6,6 одсто), Италија (6 одсто) и Велика Британија (5,7 одсто).

Студија је такође открила да би економије Аустралије, Индонезије и Јапана доживјеле контракцију од 3,7 до 3,8 одсто, што их чини мање подложним трговинским санкцијама од Индије, Бразила и Канаде, гдје би БДП пао за 4, 4,2 и 5,5 одсто.

Аналитичари објашњавају да је релативно добар учинак америчке, кинеске и руске економије посљедица тога да ове земље имају значајније природне ресурсе, као и људски, научни и војни потенцијал.

Руска привреда, која је већ подвргнута широком спектру међународних економских санкција због сукоба у Украјини, у почетку се смањила за 1,2 одсто у 2022. години, али је прошле године забиљежила раст од 3,6 процената. Према прелиминарним проценама БДП је у првом кварталу 2024. додатно порастао за 5,4 одсто на годишњем нивоу.

Међународни монетарни фонд је прошлог мјесеца саопштио да очекује да ће се руска економија ове године повећати за 3,2 одсто, што је пројекција која ову земљу ставља испред бројних великих западних економија, укључујући САД (2,7 одсто), Велику Британију (0,5 одсто), Француску (0,7 одсто) и Њемачку (0,2 одсто).

Пратите нас и путем Вибера

 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.