"Šume Srpske": Dobit u prošloj godini 4,39 miliona KM

  • 29.04.2020. 09:07

"Šume Republike Srpske" lani su ostvarile dobit od 4,39 miliona KM, a osam organizacionih dijelova ovog preduzeća u svom izvještaju je iskazalo gubitak, objavio je današnji "Glas Srpske".

Prema saznanjima ovog lista, godinu su u minusu završila šumska gazdinstva "Oštrelj" iz Drinića, "Vrbanja" Kotor Varoš, "Majevica" Lopare, "Lisina" Mrkonjić Grad, "Drina" Srebrenica i "Borja" Teslić.

Negativan rezultat imali su i Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju sa najvećim gubitkom od 726.266 KM i trebinjski Centar za gazdovanje kršem sa minusom od 251.332 KM.

Kada je riječ o šumskim gazdinstvima najveći gubitak iskazala je "Vrbanja" i to 531.488 KM, dok je "Oštrelj" imao minus od 442.681 KM. Slijede ih "Borja" sa gubitkom od 197.684 KM, "Lisina" sa 155.447 KM, te "Drina" sa 141.021 KM gubitka. Najmanji minus u poslovanju iskazalo je gazdinstvo "Majevica" i to 13.727 KM.

Vršilac dužnosti direktora "Šuma Srpske" Slaven Gojković rekao je da je rezultat preduzeća u 2019. godini bolji u odnosu na godinu ranije.

"Imamo šumska gazdinstva koja su poslovala negativno, ali ne želimo da izlazimo sa tim podacima dok Nadzorni odbor preduzeća ne usvoji izvještaj o poslovanju. Za sada možemo reći i da je smanjen broj gazdinstava koja su poslovala sa minusom lani u odnosu na godinu ranije. Posljednji kvartal 2019. godine bio je prilično dobar i poboljšao kompletno stanje u finansijskom izvještaju", naveo je Gojković.

"Šume Srpske" su i na početku godine ostvarile dobre rezultate, ali je širenje virusa korona poremetilo planove i sve na neki način stopiralo.

"Pandemija nas je poremetila. Već od polovine marta kupci su počeli da nas obavještavaju da će morati obustaviti isporuku sortimenata. Zbog toga je sve stalo. Mi smo, da bismo prevazišli trenutne probleme, produžili i rok plaćanja. To je donekle ublažilo sve, jer je nastavljena isporuka, ali su se sa druge strane povećala naša potraživanja. Zbog toga imamo i manje priliva sredstava. Sada razmatramo kako da to riješimo i u kojem pravcu da idemo", rekao je Gojković.

On je dodao da zbog svega raste i iznos novca koji ovo preduzeće duguje opštinama u Republici Srpskoj.

Na početku godine bilo je riječi i da će biti smijenjeni direktori gazdinstava koja su poslovala negativno, ali je pojava virusa korona smjenu potisnula u drugi plan.

Sjednica Nadzornog odbora "Šuma Srpske" na kojoj je trebalo da bude razmatran izvještaj o poslovanju preduzeća za 2019. godinu bila je zakazana za 16. mart, ali je odgođena.

"Sjednica je odgođena zbog virusa korona i za sada nemamo najavu kada će biti održana", rekla je predsjednik Nadzornog odbora "Šuma Srpske" Biljana Marković.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.