Berza u Frankfurtu

Sunovrat akcija Tesle zbog jednog tvita

  • Извор: Танјуг
  • 08.11.2021. 10:06

Akcije kompanije Tesla koje se kotiraju na berzi u Frankfurtu pale su za 8,0 odsto jutros na ranom trgovanju.

Do toga je došlo posle ankete glavnog izvršnog direktora kompanije Ilona Maska na Tviteru o tome da li da proda jednu desetinu vlasničkog udela u tom preduzeću.

Mask, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, napisao je u subotu na Tviteru da će prodati 10 odsto njegovih akcija u Tesli ako korisnici ove društvene mreže podrže taj prijedlog.

Više od 3,5 miliona Maskovih pratilaca na Tviteru uključilo se u anketu, a njih 57,9 odsto je zaokružilo odgovor "da", preosi Rojters.

Tesline akcije u Frankfurtu su pale su za 7,9 procenata na 980 evra na trgovaju u 7:31 časova po srednjoevropskom vremenu. Na Njujorškoj berzi, akcije ove kompanije su u 2021. godini zabilježile rast od 73,2 posto, u odnosu na indeks Nasdak Kompzit koji je povećao vrijednost za 23,9 procenata u dosadašnjem toku godine.

Američka televizijska stanica CNBC izvještava da se Mask suočava s porezom od preko 15 milijardi dolara u narednih nekoliko mjeseci, što je vjerovatno pravi razlog zbog kojeg prodaje akcije.

"Bez obzira na rezultate ankete, Mask će najvjerovatno početi prodaju više miliona svojih akcija u ovom kvartalu. Razlog je predstojeći poreski račun od više od 15 milijardi dolara", navodi taj medij.


  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.