Istraživanja

Sve više država traže nazad svoje zlato nakon sankcija protiv Rusije

  • 10.07.2023. 21:25

Sve veći broj država vraća zlatne rezerve u matične zemlje zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, prenosi Rojters podatke istraživanja američke investicione kompanije "Invesko" .

Više od 85 odsto od 85 nacionalnih fondova i 57 Centralnih banaka koje su učestvovale u godišnjoj "Invesko" globalnoj studiji vjeruje da će u narednoj deceniji inflacija biti viša nego u prethodnoj.

Takvo okruženje obično podstiče ulaganja u zlato i obveznice privreda u nastajanju, ali čini se da je važan okidač i zapadno zamrzavanje gotovo polovine od ukupno 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi.

Istraživanje je pokazalo da je ogroman udio centralnih banaka zabrinut zbog takvog presedana.

Skoro 60 odsto ispitanika reklo je da je to zlato postalo privlačnijim, dok 68 odsto drži rezerve kod kuće u poređenju sa 50 odsto u 2020. godini.

"Mi smo zlato držali u Londonu... ali sada smo ga prenijeli nazad u sopstvenu zemlju, jer želimo sigurnu imovinu i želimo da bude na sigurnom", citiraju autori istraživanja anonimnu centralnu banku. 

Rod Ringrou, šef zvaničnih institucija kompanije "Invesko", koji je nadgledao izvještaj, rekao je da je to široko rasprostranjeno mišljenje.

"'Ako je to moje zlato, onda ga želim u svojoj zemlji' bila je mantra koju smo vidjeli u posljednjih godinu dana," rekao je on. 

Geopolitika i uslovi na tržištima u razvoju podstakli su neke centralne banke i da smanje udio dolara u deviznim rezervama i da uvedu druge valute. 

Sedam posto anketiranih smatra da rastući dug SAD negativno utiče i na dolar, iako većina još ne vidi alternativu ovoj novčanici u ulozi svjetske rezervne valute.  

Udio onih koji moguću alternativu vide u kineskom juanu smanjen je pak na 18 posto, sa 29 odsto u 2022. Skoro 80 odsto od 142 ispitane institucije vidi geopolitičke tenzije kao najveći rizik u narednoj deceniji, dok je 83 odsto navelo inflaciju kao razlog za zabrinutost u narednih 12 mjeseci.

Infrastruktura se sada smatra najatraktivnijom kategorija imovine, posebno oni projekti koji uključuju proizvodnju obnovljive energije.

Privlačnost Kine za ulaganja ostala je ista, dok je Indija potvrdila poziciju u grupi najatraktivnijih, drugu godinu zaredom.

Trend vraćanja proizvodnje bliže matičnoj zemlji poboljšao je pak plasman Meksika, Indonezije i Brazila.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.