Banjaluka

Sve više frilensera prijavljuje prihode Poreskoj upravi Srpske

  • Извор: АТВ
  • 18.03.2022. 10:22

Poreska uprava Republike Srpske posljednjih dana bilježi pojačan interes poreskih obveznika koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i prihode od usluga ostvarene udaljenim radom (frilenser), a koji žele da u zakonski propisanim rokovima izvrše svoje poreske obaveze.

S obzirom na njihovu veliku zainteresovanost i povećan broj poziva prema Poreskoj upravi Republike Srpske posljednjih dana, iz PU Srpske obavještavaju da sve informacije vezane za način podnošenja poreskih prijava mogu dobiti u mjesno nadležnim područnim jedinicama Poreske uprave Republike Srpske, te na internet stranici Poreske uprave Republike Srpske www.poreskaupravars.org.

"Podsjećamo da je Poreska uprava Republike Srpske prije nekoliko dana pozvala poreske obveznike koji ostvaruju prihode iz inostranstva, uključujući i prihode od usluga ostvarene udaljenim radom (freelancer), da prijave prihode iz inostranstva i plate svoje poreske obaveze, ali i da registruju djelatnost koju obavljaju, te na taj način sebe ne dovedu u situaciju da snose sankcije, jer neprijavljivanje ostvarenog dohotka podliježe prekršajnoj odgovornosti u skladu sa članom 113. Zakona o poreskom postupku, kao i eventualnoj krivičnoj odgovornosti iz člana 264. Krivičnog zakona Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Naime, Poreska uprava Republike Srpske raspolaže podacima o ostvarenom prilivu sredstava putem internet servisa za finansijsko plaćanje kao što je "PayPal", u prethodnom periodu, a po računima otvorenim kod ovlaštenih subjekata za platni promet na teritoriji Republike Srpske i BiH. 

"Naglašavamo da cilj Poreske uprave Republike Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika već uvođenje njihovog poslovanja u legalne, zakonske okvire, i eliminisanje nelojalne konkurencije", zaključuje se u saopštenju.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана