Teslić

Sve više ljudi se okreće poljoprivredi

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2022. 19:32

Konj i plugovi, Draganu Gavriću iz Teslića, draži su od najsavremenije poljoprivredne mehanizacije. Nije nužda, ali je kaže, velika želja.

Na tradicionalan način tridesetdvogodišnjak obrađuje zemlju. I to mu nije teško.  

"Ima mašina sada, ali volim s konjem. Ove godine hoćemo malo više, neka hrane. Pšenicu smo posijali, zob, kukuruz i ovo sitno povrće ćemo", kaže on. 

Više nego prethodnih godina, zasadiće i Mijatovići iz Lug Barića. Kažu, hrana je poskupila, a nije im svejedno ni to što se priča o nestašici. Na njivu je izašla cijela porodica. Sade krompir. 

"Evo djed, evo sinovi sad ce doci. Treba stajskog djubriva, a mi imamo samo koke. Staviti gnojiva i sta mu Bog daje, daj mi rukavice", kaže Jelka Mijatović iz teslićkog naselja Lug Barći. 

"Krompira najviše, nemam više zemlje, pšenicu je kasno, a kuruz, nemam gdje, posijao bih i njega", priča nam Rade Mijatović.

Osim povrća, narod se okrenuo uzgoju stoke i proizvodnji mesa, sira i jaja. U teslićkim veterinarskim ambulantama, ovih dana, najčešće se traže pilići. 

"Ove godine kako sve poskupljuje, kako žitarice i hrana poskupljuju, narod je povećano počeo da traži piliće kako bi uzgajao za sebe. Kod nas je cijena pileta 1 KM, ali je koncentrat skuplji u odnosu na prošlu godinu", priča nam Goran Kuzmić doktor veterinarske medicine iz Teslića. 

Bez obzira na sve, kada crtu podvuku, Teslićani kažu, računice, ipak ima. Dodaju i da nema zdravije hrane od one koje proizvedu na svojoj zemlji. 

Slika Teslića ovih dana je slika i naroda širom Srpske. Na sve strane, uveliko se sije i sadi. Teslićani kažu, ako se u ovoj krizi može pronaći bar neka svijetla tačka, onda je to činjenica da se narod ponovo masovnije okrenuo ka prirodi i obrađivanju zemlje na ognjištima. 

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм