Svečanost

Tegeltija i Fon der Lajen otvorili novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru 5c

  • Извор: Анадолија
  • 28.10.2022. 14:12

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas su svečano otvorili novoizgrađeni tunel Ivan na Koridoru 5c.

Fon der Lajen boravi u posjeti BiH u okviru regionalne posjete Zapadnom Balkanu.

Posjeta se odvija u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u Evropskoj uniji.

Tokom posjete, Fon der Lajen se ranije sastala i sa članovima Predsjedništva BiH te obratila političkim predstavnicima u BiH, predstavnicima civilnog društva te kulturnim radnicima i poslovnoj zajednici.

Nakon toga je prisustvovala i svečanom otvorenju tunela Ivan na Koridoru 5c. Fon der Lajen je tom prilikom od prisutnih dobila informacije o projektu, a obišla je i izložbu fotografija posvećenu projektu.

Tunel je otvoren presjecanjem vrpce, a već danas bi trebao biti u upotrebi.

Evropska unija je uložila 23,3 miliona evra bespovratnih sredstava za dionicu autoputa Tarčin - Ivan i za tunel Ivan, što je dio od ukupne grant podrške EU-a za Koridor 5c u iznosu od 542 miliona evra.

Izgradnja Koridora 5c jedan je od najvećih građevinskih poduhvata ikada u BiH. Kada bude gotov koridor će približiti BiH Evropskoj uniji.

U FBiH dosad je izgrađeno 114,5 kilometara autoputa na Koridoru 5c.

Puštanjem u promet poddionice Tarčin – Ivan, BiH dobiva novih 6,9 kilometara, odnosno blizu 100 kilometara funkcionalne, modernog autoputa koja povezuje Bradinu sa izlazom Zenica sjever.

Poddionica Tarčin – Ivan je locirana na brdsko-planinskom terenu što ju je činilo veoma kompleksnom, a gradila se kroz dva LOT-a.

LOT 1 dužine 4,9 kilometara pruža se od Tarčina do samog ulaza u tunel Ivan. Svojim većim dijelom nalazi se u otvorenoj trasi. Najvažniji objekti na ovom dijelu ceste su dva vijadukta (Raštelica 1 i Raštelica 2) ukupne dužine 1.150 metara.

Ukupna vrijednost ugovora za radove i nadzor LOT 1 je 80,35 miliona evra, od čega je 50 miliona evra finansirano kroz kredit Evropske investicijske banke, a 11,78 miliona evra kroz grant EU. Nacionalno finansijsko učešće je 7,4 miliona evra.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc, dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan potpisan je 24. avgusta 2020. godine.

LOT 2 je tunel Ivan koji s dijelovima otvorene trase ima ukupnu dužinu od dva kilometra. Ovaj tunel prolazi kroz istoimeni planinski masiv i projektovan je da se uklapa u teren. Rađen je prema Novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), koja uključuje najnaprednija inženjerska i tehnološka rješenja.

Ugovor o izgradnji autoputa na Koridoru 5c dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan potpisan je 28. oktobra 2019. godine.

Tunel Ivan je sačinjen od dvije cijevi. Ukupna dužina desne tunelske cijevi je 1.721,50 metara, dok je lijeva tunelska cijev duga 1.761,50 metara. Tunel Ivan je jedini tunel na Koridoru 5c koji ima 4G mrežu. Opremljen je najsavremenijom elektroopremom i unaprijeđenim sistemom rasvjete koji omogućava sigurniju i efikasniju rasvjetu, a time i uštedu energije.

U sklopu ove poddionice izgrađen je i kružni tok kao priključak na magistralni put u mjestu Bradina, čime se ostvaruje privremeni spoj magistralnog puta M-17 i autoputa Koridoru 5c te privremeno naplatno mjesto Bradina.

Ukupna vrijednost investicije za LOT 2 iznosila je 69,58 miliona evra, od čega je dio od 50 miliona evra finansiran kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, 11,48 miliona evra kroz grant EU, a nacionalno finansijsko učešće je 1,66 miliona evra.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.