Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija se nada da će Srbija nastaviti redovno da snabdijeva namirnicama BiH

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2022. 14:58

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beogradu da se nada da će Srbija, uprkos tome što BiH nije potpisala sporazum o prehrambenoj sigurnosti, nastaviti i omogućiti redovno snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama BiH.

"Hvala vam što ste nam to omogućili", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon Samita "Otvoreni Balkan".

Tegeltija je istakao da je srećan što je danas u Beogradu prisustvovao potpisivanju sporazuma o prehrambenoj sigurnosti između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije i vidio kako izgleda kada zemlje zajednički riješe problem snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama i da imaju siguran lanac snabdijevanja.

On je rekao da je tužan, što uz ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i njegovog kolegu iz Albanije, nije bio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac da potpiše isti sporazum koji je BiH jednako potreban, kao i ovim zemljama.

Tegeltija je naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić i ministar Nedimović svjedoci koliko su pisama iz BiH napisali i on i Košarac da se za BiH iz Srbije osigura snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, "da BiH preživi".

On je rekao da su privrednici BiH u "Otvorenom Balkanu", koliko god to političari željeli da blokiraju, te da su i ovih dana na sajmu vina "Otvorenog Balkana" gdje imaju šta da pokažu, kao i na mnogim drugim sajmovima na kojima će učestvovati i ubuduće.

Tegeltija je naveo da je na sesijama "Otvorenog Balkana" bilo riječi i o paradajzu koji u Beograd stiže iz Ablanije, te napomenuo da u Semberiji postoji odličan paradajz i to samo 100 kilometara od Beograda, dok je Tirana oko 700 kilometara od Beograda.

"Roba će sada brže stizati iz Albanije, nego iz Semberije, jer će naši kamioni stajati na granicama. Oni koji blokiraju nemaju taj problem, oni ne čekaju na granicama", istakao je Tegeltija.

On je još jednom zahvalio liderima "Otvorenog Balkana" za otvorena vrata prema Crnoj Gori i BiH, te dodao da će nastaviti da ponavlja koliko je "Otvoreni Balkan" važan za poslovnu zajednicu i građane BiH.

"Nadam se da ću u tome imati uspjeha", rekao je Tegeltija na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su se po završetku samita obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, te premijer Crne Gore Dritan Abazović.