Rezultati ohrabrujući

Teška godina iza Elektroprivrede Republike Srpske

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2023. 19:20

Teška godina je iza Elektroprivrede Republike Srpske. Energetska kriza, nikad gora hidrologija, dotrajalost termoelektrana i njihovi česti ispadi, samo su neki od izazova sa kojima su se susreli. Kada se sve sabere i oduzme, rezultati su ohrabrujući.

"Svih pet proizvodnih preduzeća i svih pet distributivnih preduzeća je poslovalo pozitivno. Ukupan bruto rezultat MH ERS-a je bio 54.143.000 maraka a neto je bio 48.960.000KM. Mi smo jedina Elektroprivreda na Balkanu koja je poslovala pozitivno“, kaže generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Nije bilo lako priznaju u ERS-u. Kažu, ono što je najvažnije, struje je u Srpskoj bilo dovoljno za sve.

"Potrošači u Srpskoj apsolutno ovu krizu nisu osjetili. Oni su bili snabdijevani po daleko najpovoljnijim cijenama u Evropi, mada su svi potrošači u evropskim zemljama, kao i u okruženju, i te kako osjetili ovu krizu“, kaže izvršni direktor za snabdijevanje u ERS-u Zoran Vuković.

"Ja mogu da kažem da smo mi prošle godine proizveli 5002,91 GWh što je otprilike bilo na nivou planiranog“, rekao je izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Ivan Koprivica.

Planirane su investcije i kapitalna ulaganja. HE Dabar, hidroelektrane na Bistrici, te HE Mirsovo i Gornja Drina ali i vjetropark Hrgut i SE Trebinje jedan, to je šest najznačajnih elektro-projekata u Srpskoj. Njihova realizacija značiće mnogo.

"U konačnici 2030. godine ako završimo sve ove projekte, samo ovih šest projekata učešće u ukupnoj proizvodnji instalisane snage će da bude 80 odsto iz obnovljivih izvora u odnosu na 20 odsto koji su iz fosilnih goriva“, kaže izvršni direktor za investicije i razvoj Jovica Vlatković.

Sve oči su uprte u HE Dabar. Kako kažu u ERS-u, finalni radovi na ovom kapitalnom projektu zvanično će početi u u drugoj polovini maja.  HE "Dabar" biće snage 160 megavata, a projekat je vrijedan 222,4 miliona evra. Ugovoren je  sa kineskom kompanijom "Gezuba.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм