Direktor "Autoputeva Republike Srpske"

Topić: Auto-put otvara šanse za nova radna mjesta i investicije

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2021. 17:06

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić rekao je danas u Orlovcima kod Prijedora da izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor donosi napredak u svakom pogledu.

"Otvaraju se nove šanse za investicije, nova radna mjesta i rast standarda i mogućnosti. Treba naglasiti i značaj poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju jer svi znamo da je postojeći put između Prijedora i Banjaluke veoma opterećen i tokom prethodnih godina imali smo veliki broj teških saobraćajnih nezgoda", naveo je Topić na svečanosti povodom zvaničnog početka izgradnje auto-puta.

On je istakao da je početak izgradnje ovog auto-puta dugo očekivan i da sve veseli današnji dan, navodeći njegove tri specifičnosti koje ga izdvajaju od nekih drugih dionica auto-puteva.

"Prije svega, ovo je prvi projekat kod nas i u regionu koji se realizuje po ugovoru po modelu koncesije i smatramo da imamo veoma dobar ugovor. Vjerujem da ćemo u narednom periodu sa zadovoljstvom pratiti njegovu realizaciju, kako u izgradnji, tako i u 30 godina dugom periodu održavanja i upravljanja od kineskog partnera", rekao je Topić.

On je naglasio da je ovo prvi projekat koji se potpisuje i realizuje sa kineskim partnerom u oblasti izgradnje auto-puteva u našoj zemlji.

"Kineski građevinci su prisutni u regionu, ali ovo je prvi naš ugovor, a to je izazov i zadovoljstvo da zajedno gradimo i upravljamo i održavamo auto-puteve", naglasio je Topić.

On je dodao da je treća specifičnost u stvari druga faza ovog projekta, jer potpisani ugovor podrazumijeva projektovanje druge faze, a to je produžetak auto-puta od Prijedora do Novog Grada i brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice.

"Posebno naglašavam ovaj brzi put Prijedora do Kozarske Dubice. On je višestruko bitan jer je postojeći put veoma loš i prevaziđen. To je put koji će povezati Prijedor, Dubicu, Gradinu i dalje izlaz u Hrvatsku i EU", rekao je Topić.

On je naglasio da će posebno biti značajno uređenje oko područja Donje Gradine i spomen-područja.

Auto-put Banjaluka-Prijedor biće dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona evra.

Riječ je o početku izgradnje prve faze auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad koji će kao sastavni dio mreže auto-puteva i brzih puteva u Republici Srpskoj biti izgrađen na osnovu koncesionog sporazuma koji je Vlada Srpske postigla sa kineskom kompanijom "Šandong haj-spid internešnel" (Shandong Hi-Speed International).

Rok za završetak radova je tri godine.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина