Podsticaj

U dva dana poljoprivrednicima isplaćeno 12 miliona KM

  • Извор: АТВ
  • 30.12.2022. 19:08

Kada na račun redovno stiže novac za podsticaje, onda se lakše i proizvodi, kaže Ranko Sarajlić, poljoprivrednik iz Laminaca kod Gradiške. Samo juče i danas ministarstvo je poljoprivredncima u Srpskoj isplatilo oko 12 miliona maraka na ime podsticaja.

"Dobili smo sve za šta smo ipunili uslove, podsticaji su nam značajno pomogli u ovoj teškoj godini, koja je bila jako teška iz više aspekata. Tako da smo ovu godinu nekako priveli kraju", kaže Sarajlić.

Novica Popović, iz Gornje Čađavice kod Bijeljine, bavi se ratarstvom I stočarstvom, tako da po nekoliko različit osnova prima podsticaje Ministarstva poljoprivrede RS.  Svaka marka je kaže doborodošla. 

"Koristimo za mašine, za mlijeko, za bikove, za sve koristimo. Za kupovanje đubriva, ostalih stvari što treba kupovati za sjetvu , pripremati pare i to slagati. Ono jeste zatišje ali već se kreću mašine pripremati za sjetvu", kaže Popović. 

Ministarstvo je isplatilo 25 mjera, među kojima su po iznosu najznačajnije premije za proizvedene i prodate sadnice, premije za soju, te za regresirano dizel gorivo dva miliona maraka, tov svinja 1,8 miliona i modernizacija prerađivačkih kapaciteta 1,2 miliona. Nisu izostali ni drugi podsticaji, pa kad se sve sabere, planirani agrani budžet od 75 miliona je premašen. 

"Vlada je ukupno ispaltila samo u ovoj godini 92.280.000 maraka, što govori da je to mnogo više nego što je projektovano. Uz napomenu da pojedine mjere koje dospjevaju u Agenciju za agrarna plaćanja i koje su po svom hodogramu ostalo je da se ispalti još do 106 miliona. Znači, imamo još isplata koje će ići, domah poslije praznika", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Sredstva, prvih radnih dana u novoj godini, mogu da očekuju proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom. Na račune mljekara biće uplaćena premija za decembar.  

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм