Pravilnik stupio na snagu

U Srpskoj na snazi nove mjere u vezi sa afričkom kugom svinja

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 11:04

U Republici Srpskoj danas je stupio na snagu novi pravilnik s ciljem suzbijanja i iskorjenjivanja svinjske afričke kuge kojim su propisane mjere prilikom klanja svinja za sopstvene potrebe, kao i za njihovo premještanje na drugu farmu ili na klanje, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

Lalić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prvo u regionu donijelo ova rješenja za borbu protiv afričke kuge svinja.

"Na ovaj način omogućavamo našim poljoprivrednim proizvođačima da u domaćinstvima, tamo gdje su ispoštovane sve biosigurnosne mjere, urađeni nalazi i dostavljeno sve od laboratorije, zakolju svinje za lične potrebe. Kao i da ispoštujemo ovaj dio, uz biosigurnosne mjere, da onaj ko ima svinje u ugroženom i zaraženom području, može da ih premjesti ili na drugu farmu ili do klaonice", pojasnio je Lalić.

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite krenuli put Slovenije

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite krenuli put Slovenije

On je naveo da se Pravilnik o izmjeni pravilnika o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja odnosi i na ugrožena i zaražena područja, kao i na ona koja nisu zaražena.

"Mi smo do sada isplatili tri miliona KM kada je u pitanju eutanazija svinja koje su oboljele od virusa i prvi smo koji smo uradili interventni otkup za oko 6.000 svinja koje su zdrave", rekao je Lalić.

Navedene mjere usaglašene su u srijedu, 9. avgusta, na sastanku u Banjaluci koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a prisustvovali su uzgajivači svinja, predstavnici Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan", te doktori veterinarske medicine.

Udes na brzoj cesti prema Banjaluci

Udes na brzoj cesti prema Banjaluci


Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм