"Elektroprivreda RS"

U toku reorganizacija distributivnih preduzeća

  • 29.10.2019. 14:13

U toku je reorganizacija distributivnih preduzeća u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" koja podrazumijeva razdvajanje tržišnih i netržišnih djelatnosti, nakon toga planirana je reorganizacija proizvodnih preduzeća, a sve to dovešće do efikasnijeg poslovanja, navode iz ove kompanije.

Direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom u "Elektroprivredi Srpske" Velibor Šipovac rekao je novinarima da je u skladu sa regulativama energetske zajednice neophodno restrukturisanje energetskog sektora, pa samim tim reorganizacija distributivnih preduzeća i izdvajanja snabdijevanja iz njih, što je u toku.

"Iduća godina nam donosi promjene u organizacionom smislu. Imaćemo pet distributivnih preduzeća i izdvojeno jedinstveno preduzeće koji će biti javni snabdjevač u holdingu "Elektroprivrede Srpske", jer elektrodistributivna preduzeća 1. januara 2021. godine gube licencu za snabdijevanje", kaže Šipovac.

On je dodao da će nakon reorganizacije elektrodistributivnih preduzeća doći i do reorganizacije proizvodnih preduzeća.

"Smanjenje broja radnika je neizbježan proces, ali o tome će se voditi naročito računa da bi se zaštitili oni koji doprinose poslovanju sistema "Elektroprivrede Srpske". U fazi smanjenja broja radnika predviđene su i stimulativne otpremnine", rekao je Šipovac.

On je napomenuo da je liberalizacija tržišta neizbježna i podsjetio da su odnedavno u skladu sa tim prisutni na otorenom tržištu, jer je "Elektroprivreda Republike Srpske", odnosno matično preduzeće, jedan od 24 licencirana tržišna snabdjevača u BiH, te kupci mogu slobodno da izaberu svog snabdjevača električnom energijom.

"Ukoliko neko od kupaca izabere drugog snabdjevača električnom energijom, ni na koji način neće ugriziti poslovanje "Elektroprivrede Republike Srpske" koja viškove električne energije uvijek može da plasira na slobodnom tržištu - kaže Šipovac.

On ističe da se ne može ni iz kakvog konteksta izvući zaključak da je riječ o bilo kakvim aktivnostima koje vode privatizaciji "Elektroprivrede Republike Srpske".

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.