Европски систем за праћење безбједности хране

У воћу узгојеном у Хрватској откривен забрањени пестицид опасан за дјецу

  • Извор: 24сата.хр
  • 04.11.2023. 16:52

Европски систем за праћење безбједности хране упозорава на присутност забрањеног пестицида у воћу узгојеном у Хрватској.

Клорпирифос, пестицид који је посебно опасан за дјецу, откривен је у мандаринама продаваним у Хрватској и Словенији.

Тестирањем воћа показало се да уз то што је клорпирифос забрањен, пронађен је у количини од 0,033 mg/kg, док је дозвољена максимална количина 0,01 mg/kg, пише 24 сата.

Истраживања су показала да изложеност клорпирифосу може негативно утицати на неуролошки развој дјеце и узроковати озбиљне здравствене проблеме. Овај пестицид повезан је с поремећајима у развоју мозга, пажње и хормонског система код дјеце, успоравањем раста те смањењем интелигенције. Ове спознаје озбиљно забрињавају, упркос напорима фармацеутских компанија које су покушавале оповргнути таква истраживања.

Европски систем за праћење сигурности хране открио је концентрацију клорпирифоса у воћу која премашује дозвољене вриједности, чиме се истиче озбиљност ситуације. Власти и здравствени стручњаци морају предузети хитне мјере како би заштитили јавно здравље и осигурали безбједност хране која се налази на тржишту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)