ATV

Европски систем за праћење безбједности хране

У воћу узгојеном у Хрватској откривен забрањени пестицид опасан за дјецу

  • Извор: 24сата.хр
  • 04.11.2023. 16:52

Европски систем за праћење безбједности хране упозорава на присутност забрањеног пестицида у воћу узгојеном у Хрватској.

Клорпирифос, пестицид који је посебно опасан за дјецу, откривен је у мандаринама продаваним у Хрватској и Словенији.

Тестирањем воћа показало се да уз то што је клорпирифос забрањен, пронађен је у количини од 0,033 mg/kg, док је дозвољена максимална количина 0,01 mg/kg, пише 24 сата.

Истраживања су показала да изложеност клорпирифосу може негативно утицати на неуролошки развој дјеце и узроковати озбиљне здравствене проблеме. Овај пестицид повезан је с поремећајима у развоју мозга, пажње и хормонског система код дјеце, успоравањем раста те смањењем интелигенције. Ове спознаје озбиљно забрињавају, упркос напорима фармацеутских компанија које су покушавале оповргнути таква истраживања.

Европски систем за праћење сигурности хране открио је концентрацију клорпирифоса у воћу која премашује дозвољене вриједности, чиме се истиче озбиљност ситуације. Власти и здравствени стручњаци морају предузети хитне мјере како би заштитили јавно здравље и осигурали безбједност хране која се налази на тржишту.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм