Sve ih je manje

Ugostitelji muku muče sa nedostatkom radnika

  • Извор: АТВ
  • 05.06.2022. 19:12

Za Aleksandra Bedića, mali porodični restoran je jedini izvor prihoda. Kako je njemu i njegovoj porodici ovo posao od koga žive, tako je kaže i konobarima koji za njega rade to način da prehrane porodicu. Zato se kaže trudio da godinama ostanu kod njega, skromno koliko je mogao finansijski ali i raznim stimulacijama. Da je bilo drugačije, siguran je da bi ga napustili.

„Uposleni smo ja i moja kćerka gastronom i inženjer tehnologije proizvodnje hrane, mi imamo uposlenih 5 radnika. To ljudi što se vrti oko mene, što sam ja isprofilisao, malosam ja to i platio i malo podmitio kojom paricom i oni su tu kod nas. Dokle će trajati vidjećemo“, navodi vlasnik restorana Aleksandar Bedić

Na početku sezone brojni turistički kompleksi u RS suočeni su sa nedostatkom radne snage. Sa svih strana oglasi za posao konobara, šankera, kuvara. A njih nikada manje. Bez obzira na nastojanja države da izađe u susret poslodavcima situacija nije sjajna. 

„Imamo problem što nemamo dovoljan broj radnika. Obim posla se povećao, a mi ne možemo da izađemo u susret zahtjevima svih turista i klijenata zato što je nedostatak, odnosno deficit radne snage u ovom trenutku u RS jako veliki. Za sada se ne vidi rješenje jer sve veći broj radnika iz dana u dan odlazi u  Njemačku u Hrvatsku u Srnu Goru“, rekla je Milena Stanišić,marketing menadžer turističkog kompleksa.

S druge strane, u Sindikatu kažu da su plate i uslovi rada glavni razlog odlaska radnika. Statistika kaže da je prosječna plata radnika u ugostiteljstvu od 600 do 1000 KM.

„To je neko pravilo koje se dešava svake ljetne sezone ali ove godine je to malo izraženije i vrlo je zabrinjavajuće dimenzije u odnosu na prethodne godine. Zabrinjavajuće je jer se veći dio ljudi neće vratiti nazad da radi i da živi. Upravo danas smo sa Udruženjem poslodavaca, Sindikat je počeo razgovore oko Kolektivnog ugovora gdje ćemo pokušati da obezbjedimo stavilnije plate i veća primanja za radnike“, kazao je Goran Savanović, predsjednik Udruženja trgovine, turizma i hotelijerstva RS.

Izazovi sa kojima se ugostitelji suočavaju sa nedostatkom radne snage  su veći nego ikada. Kažu, biće ovo najizazovnija sezona kada je u pitanju pronalazak radnika. Ako ovako ostane izgledno rješenje je uvoz radne snage.

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.