Sastanak u Banjaluci

Unapređenje privrednog ambijenta zajednički cilj Vlade i Privredne komore

  • 18.11.2019. 19:12

Unapređenje privrednog ambijenta – zajednički je cilj Vlade i Privredne komore Srpske. Vlada već uveliko radi na Programu ekonomskih reformi i budžetu za narednu godinu, o čemu će svoje mišljenje dati i privednici. Biće razmotreni i zahtjevi koji se odnose na podsticaj za privrednike.

"Oni se prije svega odnose na podsticaj Vlade ili institucija države prema preduzetnicima, privrednicima i privrednim subjektima koji u narednom periodu žele da tehnološki unaprijede svoju proizvodnju i da kroz taj napredak ubrzaju razvoj svojih kompanija, povećaju zaposlenost", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sve aktivnosti Vlade koje se odnose na povećanje zaposlenosti i plata, provodićemo sa Privrednom komorom, potvrdio je premijer. Vlada i privrednici će svaki mjesec imati sastanke u cilju rješavanja problema, kako bi prijedlog ekonomskih reformi bio prezentovan privrednicima. Mnogo je razloga zbog kojih su se privrednici sastali sa premijerom i Ministrima u Vladi Srpske prije kreiranja programa ekonomskih reformi. 

"Povećani zahtjevi vezani za povećanje plata, za povećanje cijena energenata, povećanje cijena komunalnih usluga, i ostalog, što će sigurno uticati na ukupno poslovanje bili su razlog da razgovaramo prije kreiranja dokumenta programa ekonomskih reformi za naredni trogodišnji period", rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Srpska se suočava sa problemom nedostatka radne snage i smanjenjem narudžbi za izvozno orijentisane firme, kaže Đurić. Privrednici su izrazili nadu da će Vlada uvažiti njihove zahtjeve. Premijer je rekao da će Vlada u skladu sa ustavnim nadležnostima utvrditi iznos najniže plate u Srpskoj od 1. januara naredne godine, ukoliko ne bude postignut dogovor u Ekonomsko-socijalnom savjetu.