Evropska unija

Uveli sankcije Rusiji, a za 40 odsto povećali uvoz jednog energenta

  • Izvor: B92
  • 30.11.2022.16:47

Evropska unija je ove godine smanjila zavisnost od ruskih energenata zabranom uvoza uglja i planiranim embargom na naftu.

Ali uvoz jednog ruskog goriva cvjeta i malo je vjerovatno da će se uskoro suočiti sa bojkotom EU.

Evropski uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije porastao je za oko 40 odsto za godinu dana, jer kupci nastoje da nadoknade sve manji protok ruskog prirodnog gasa cdevovodima, piše "Bloomberg".

To je gorka pilula za mnoge u 27-članom bloku, koji je uveo teške sankcije Kremlju kako bi ga lišio prihoda za finansiranje rata u Ukrajini, napominje njujorška agencija.

EU je potrošila rekordnih 12,5 milijardi evra (13 milijardi dolara) na uvoz ruskog LNG-a od januara do septembra 2022, što je pet puta više nego godinu dana ranije.

Rastuća potražnja iz zemalja kao što su Francuska i Belgija pomogla je da Rusija ove godine postane drugi najveći snabdjevač sjeverozapadne Evrope LNG-om. Mada je po količini isporuka Rusija daleko iza SAD, pretekla je Katar, pokazuju podaci o praćenju brodova i lučkog saobraćaja.

Prije napada na Ukrajinu u februaru ove godine, gas iz Rusije bio je najveći evropski izvor goriva. Pošto je od tada Kremlj smanjio isporuke, region je primoran da poveća nabavke LNG-a iz Rusije i cijelog svijeta, kako bi imao struju i popunio rezerve gasa za zimu.

Od evropskih zemalja, samo su Velika Britanija i baltičke države prestale da kupuju ruski LNG. Nasuprot tome, rusku naftu u velikoj mjeri izbegavaju kupci širom EU, a naftni embargo Brisela trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra, navodi "Bloomberg", a prenosi "B92".